Nyheter

HRF vill ha 745 kronor och ökad trygghet

Nu på morgonen överlämnar Hotell- och restaurangfacket sina avtalskrav till arbetsgivarna i Visita. HRF kräver löneökning på 745 kronor, mer ordning och reda samt ökad anställningstrygghet.

Publicerad 9 mars 2016
Malin Ackholt tycker att förhandlingarna med Visita sker i gott klimat.
Malin Ackholt.

– Det handlar om rätten att kunna planera sin fritid och familjeliv. Att man ska kunna veta när man ska arbeta är inte ett orimligt krav på svensk arbetsmarknad 2016, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt.

Flera av förbundets avtalskrav handlar om ökad trygghet för anställda. HRF vill bland annat se en begränsning av möjligheten att anställa på allmän visstid och att det förtydligas när anställningsformen ”enstaka dagar” får användas. Förbundet vill också se ett regelverk kring så kallad hyvling, det vill säga när anställda förlorar i sysselsättningsgrad på grund av omorganisation.

Lönekravet ligger på en höjning med 745 kronor för en heltid, både för minimilöner och utgående löner. Målet är att största delen av höjningen ska fördelas generellt och en mindre del individuellt. Alla andra ersättningar i avtalet ska höjas med avtalets värde, kräver HRF.
– Det ligger helt i nivå med andra förbund framför allt på servicesidan. Vi känner att vi har hamnat rätt, säger Malin Ackholt.

Förbundet vill också ha tydligare skrivelser i avtalet kring avtalspensionen. Det ska framgå i avtalet att arbetsgivaren är skyldig att rapportera in och betala gällande premier till Fora för samtliga anställda arbetare. Det ska sedan redovisas på de anställdas lönebesked hur mycket avtalspension de har tjänat in. Tanken är att göra det lättare för anställda att kontrollera att de fått rätt summa inbetald, säger Malin Ackholt.
– Vi har skäl att tro att många arbetsgivare inte levererar de uppgifter som ska levereras in, att man underlåter att redovisa stora delar av personalen. Om detta framgår på lönebeskedet så gör man varje månad de anställda uppmärksamma på hur mycket man faktiskt har fått. Det här är ju ingen skänk från ovan, det är 4,5 procent av löneutrymmet som är avsatt.

Andra punkter i HRF:s kravlista:

  • Anställda ska ha rätt till i genomsnitt två lediga dagar varje vecka, om möjligt som två sammanhängande 24-timmarsperioder.
  • Arbetsgivarens möjlighet att ändra scheman med kort varsel begränsas.
  • Julhelg ska definieras som julafton, juldag och annandag jul.
  • Det ska gå att göra undantag från huvudregel om kost på arbetsplatsen, om anställd inte vill omfattas på grund av medicinska eller andra särskilda skäl. En skriftlig överenskommelse om detta ska göras mellan anställd och arbetsgivare.
  • Behovet av skyddsskor ska utredas av företagets skyddsorganisation eller, om det saknas, av lokala parter.
  • Parterna ska tillsätta en arbetsgrupp som ska arbeta med hur de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö ska implementeras i branschen.
  • Arbetsgivaren måste meddela de anställda minst 14 dagar innan utläggning av extra ledighetsdagar.

 

Hotell- och restaurangfacket vill också slopa möjligheten till ”frivillig övertid”, som finns i både Turistsupplementet och Årsarbetstidsavtalet. Även detta krav har sitt ursprung i att möjligheten har missbrukats, menar HRF.
– Vi har sett under den här avtalsperioden att det överutnyttjas av arbetsgivare. Det ska bli väldigt spännande att höra vad Visita har att säga om det.

Yrkandet gäller ett avtal på tolv månader. Parterna har nu ett antal förhandlingstillfällen inbokade med start i början av april. Den sista april går det största avtalet, Gröna riksavtalet, ut.

Nyheter CULINARY OLYMPICS

Hallå där, Matilda Pylkkö

Nyligen tog kocklandslaget silver i matlagnings-OS i Stuttgart. Matilda Pylkkö var där som commis.

Publicerad 25 februari 2020 Kommentera
Hallå där, Matilda Pylkkö
Matilda Pylkkö var commis under OS i matlagning med svenska kocklandslaget. Foto: Elis Hoffman

Berätta hur det var.
– Det var helt fantastiskt. En erfarenhet utöver det vanliga. Det var mäktigt att vara på plats för att göra det som vi har tränat på i ett år.

Om Matilda Pylkkö

  • Ålder: 19, snart 20.
  • Gör: Kock på Djuret i Stockholm.
  • Aktuell: Commis i Kocklandslaget som tog silver i matlagnings-OS.

Vad tar du med dig?
– Det är så roligt att få grotta ned sig i något så totalt. Man ser bara en sak – att stå i kök och laga mat. Det är en ynnest att få ha gjort det. Jag tar också med mig hur mycket man är kapabel till om man verkligen vill. Att se de här kockarnas passion och slit, utan att någonsin klaga, det är så inspirerande. Jag är så glad att jag fick den här erfarenheten.

Var det nervöst?
– Det var det absolut. Speciellt på prisutdelningen, det är ju där allt avgörs. Vi hade en bra känsla men det kom en bronsmedalj i en deltävling som gjorde att vi blev lite osäkra. Besvikelsen var rätt stor först att det bara blev silver. Men det är ju världens bragd – vi är näst bäst i världen.

Vill du tävla igen?
– Ja, absolut, men inte just nu. Nu vill jag jobba och kunna använda lite av det jag har lärt mig. Men sedan, om ett år kanske. Det är väldigt utvecklande med utmaningen.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Asif fick inte ha skägg på jobbet

Anställda på McDonald’s i Umeå vittnar om att de tvingats välja mellan att raka av sitt skägg och att sluta på restaurangen. Asif Sarker är en av dem. Arbetsgivaren förnekar saken.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera
Asif fick inte ha skägg på jobbet
Asif Sarker menar att han fick sluta på McDonald's i Umeå eftersom han vägrade raka av sitt skägg. Foto: AnnaKarin Drugge

Det var tidningen Folkbladet som först skrev om problem på en McDonald’s-restaurang i Umeå. Flera anställda vittnar i tidningen om att problemen började när en ny ägare tillträdde i slutet av förra året. Ägaren ska enligt anställda ställt nya krav på klädsel och utseende, bland annat ska han ha infört en ”nolltolerans mot skägg”.
– Han skickade ett mejl till alla anställda om att alla måste raka sig varje dag före arbetet, säger Asif Sarker.

Asif är utövande muslim och bär skägg av religiösa skäl. Det hade han även vid anställningstillfället, och fram till att den nya ägaren tog över arbetade han med skäggskydd i köket.
– Men det var inte tillräckligt för den nya ägaren, säger Asif.
I mitten av februari fick han sin provanställning på restaurangen avslutad. Asif menar att det enda skälet var att han vägrade raka av sitt skägg.
– Jag hade inte misskött mitt arbete på något sätt. Ägaren var tydlig med att han inte ville ha någon som inte var renrakad på restaurangen. Det var inte bara jag som fick sluta.

Mikael Forsberg, ombudsman på HRF i Umeå, är bekant med problemen på restaurangen.
– Jag har fått frågor om detta från en medlem som hade fått tjat om att raka av sitt skägg. Jag berättade att det inte är något som arbetsgivaren kan kräva, säger han.
Han menar att det inte finns stöd i Livsmedelslagen för att kräva att anställda ska raka av sitt skägg.
– Man måste ha skäggskydd, liksom du måste ha skydd för håret när du arbetar i kök. Men det är också allt.
Ännu har han inte fått begäran om att driva ärenden för någon medlem på arbetsplatsen.
– Men vi kommer att följa utvecklingen, säger Mikael Forsberg.

Asif Sarker, som inte är medlem i HRF, är i dag arbetslös. Han överväger nu att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen. Det känns viktigt för honom att driva frågan vidare, även om han har liten förhoppning om att det ska leda någonstans.
– Jag bryr mig egentligen inte om jobbet, men eftersom jag inte har gjort något fel är det min rättighet att kräva det tillbaka.

Läs arbetsgivarens svar här.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Arbetsgivaren: ”Det är olyckligt”

Ägaren till restaurangen där Asif Sarker arbetade, Erik Edin, menar att ingen har fått sluta på grund av sitt skägg. ”Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt”, skriver han i ett mejl.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera

Tidigare anställda berättar att de har fått sina provanställningar avslutade på grund av att de inte velat raka av sitt skägg. Vad säger du om det?
Som arbetsgivare kan jag inte uttala mig om enskilda individer av respekt för den personliga integriteten, men ingen har fått sluta hos oss på grund av den anledningen. Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt.

Enligt mejl som Hotellrevyn har tagit del av finns det eller har funnits en ”nolltolerans mot skägg” på arbetsplatsen. Varför det?
– Det är olyckligt om något mejl har misstolkats, man får ha skägg så länge det är kortklippt, välansat och rent. Det handlar om hygien och matsäkerhet.

Är det inte diskriminerande mot människor som av olika skäl vill ha skägg?
– All form av diskriminering är oacceptabel hos oss. Alla är välkomna till McDonald’s oavsett ursprung eller religionstillhörighet. Vi har anställda från hela världen med olika bakgrund, trosuppfattning och språk. Jag skulle faktiskt våga säga att mångfald är något som utmärker oss som arbetsgivare.

Har arbetssökande med skägg samma möjlighet som sökande utan skägg att få jobb hos dig?
– Ja, man kan ha skägg och jobba hos oss – men då ska det vara kortklippt och välansat av hygien- och matsäkerhetskäl.

Fråga om jobbet.
89
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här