Nyheter

HRF vill ha 745 kronor och ökad trygghet

Nu på morgonen överlämnar Hotell- och restaurangfacket sina avtalskrav till arbetsgivarna i Visita. HRF kräver löneökning på 745 kronor, mer ordning och reda samt ökad anställningstrygghet.

Publicerad 9 mars 2016
Malin Ackholt tycker att förhandlingarna med Visita sker i gott klimat.
Malin Ackholt.

– Det handlar om rätten att kunna planera sin fritid och familjeliv. Att man ska kunna veta när man ska arbeta är inte ett orimligt krav på svensk arbetsmarknad 2016, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt.

Flera av förbundets avtalskrav handlar om ökad trygghet för anställda. HRF vill bland annat se en begränsning av möjligheten att anställa på allmän visstid och att det förtydligas när anställningsformen ”enstaka dagar” får användas. Förbundet vill också se ett regelverk kring så kallad hyvling, det vill säga när anställda förlorar i sysselsättningsgrad på grund av omorganisation.

Lönekravet ligger på en höjning med 745 kronor för en heltid, både för minimilöner och utgående löner. Målet är att största delen av höjningen ska fördelas generellt och en mindre del individuellt. Alla andra ersättningar i avtalet ska höjas med avtalets värde, kräver HRF.
– Det ligger helt i nivå med andra förbund framför allt på servicesidan. Vi känner att vi har hamnat rätt, säger Malin Ackholt.

Förbundet vill också ha tydligare skrivelser i avtalet kring avtalspensionen. Det ska framgå i avtalet att arbetsgivaren är skyldig att rapportera in och betala gällande premier till Fora för samtliga anställda arbetare. Det ska sedan redovisas på de anställdas lönebesked hur mycket avtalspension de har tjänat in. Tanken är att göra det lättare för anställda att kontrollera att de fått rätt summa inbetald, säger Malin Ackholt.
– Vi har skäl att tro att många arbetsgivare inte levererar de uppgifter som ska levereras in, att man underlåter att redovisa stora delar av personalen. Om detta framgår på lönebeskedet så gör man varje månad de anställda uppmärksamma på hur mycket man faktiskt har fått. Det här är ju ingen skänk från ovan, det är 4,5 procent av löneutrymmet som är avsatt.

Andra punkter i HRF:s kravlista:

  • Anställda ska ha rätt till i genomsnitt två lediga dagar varje vecka, om möjligt som två sammanhängande 24-timmarsperioder.
  • Arbetsgivarens möjlighet att ändra scheman med kort varsel begränsas.
  • Julhelg ska definieras som julafton, juldag och annandag jul.
  • Det ska gå att göra undantag från huvudregel om kost på arbetsplatsen, om anställd inte vill omfattas på grund av medicinska eller andra särskilda skäl. En skriftlig överenskommelse om detta ska göras mellan anställd och arbetsgivare.
  • Behovet av skyddsskor ska utredas av företagets skyddsorganisation eller, om det saknas, av lokala parter.
  • Parterna ska tillsätta en arbetsgrupp som ska arbeta med hur de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö ska implementeras i branschen.
  • Arbetsgivaren måste meddela de anställda minst 14 dagar innan utläggning av extra ledighetsdagar.
 

Hotell- och restaurangfacket vill också slopa möjligheten till ”frivillig övertid”, som finns i både Turistsupplementet och Årsarbetstidsavtalet. Även detta krav har sitt ursprung i att möjligheten har missbrukats, menar HRF.
– Vi har sett under den här avtalsperioden att det överutnyttjas av arbetsgivare. Det ska bli väldigt spännande att höra vad Visita har att säga om det.

Yrkandet gäller ett avtal på tolv månader. Parterna har nu ett antal förhandlingstillfällen inbokade med start i början av april. Den sista april går det största avtalet, Gröna riksavtalet, ut.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här