Nyheter avtal 2012
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO vill ha minst 860 kronor

I dag presenterade LO sina lönekrav inför nästa års avtalsrörelse. Minst 860 kronor per heltidsanställd samt 100 kronor extra för de lägst avlönade är några av kraven som LO vill driva.

Publicerad 5 september 2011

Kraven, som LO:s styrelse beslutade om i dag, innebär löneökningar på 3,5 procent beräknat på varje avtalsområdes genomsnittsförtjänst. I praktiken blir det minst 860 kronor mer i månaden per heltidsanställd under avtalsperioden. Dessutom ska de avtalsområden där genomsnittsförtjänsten är under 22 400 kronor i månaden få ett extra påslag med 100 kronor per heltidsanställd och månad.   

LO vill också begränsa möjligheterna till att visstidsanställa på lång tid. Ett annat krav är att den som skadas på jobbet ska få full ersättning redan från första dagen.

Det är nu upp till de olika LO-förbunden att besluta om de ska ställa sig bakom kraven. Hotell- och restaurangfackets förbundsstyrelse ska fatta beslut i frågan på sitt möte den 26 september.
– För oss är det viktigt att minska lönegapet mellan mans- respektive kvinnodominerade yrken, därför får inte jämställdhetspotten bli för liten. 100 kronor är inte jättemycket, men det innebär trots allt att vi kan ta ytterligare ett steg i rätt riktning, säger HRF:s ordförande Ella Niia.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här