Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO-medlemmarna splittrade om S

Socialdemokraterna har ett stabilt stöd hos LO-medlemmarna, visar SCB:s partisympatiundersökning för maj. Men medlemskåren är splittrad. Bland LO-män växer stödet för S samtidigt som det sjunker bland LO-kvinnor.

Publicerad 3 juni 2014

Moderaterna är det parti som tappar flest sympatisörer bland LO:s medlemmar. I SCB:s partisympatiundersökning för maj 2014 säger 9,4 procent att de sympatiserar  med partiet. För ett år sedan var stödet 15,6 procent och i höstas 12,9 procent. Socialdemokraterna får 56,6 procent av LO-medlemmarnas sympatier, vilket är en liten ökning sedan i höstas.

Men delar man upp LO:s medlemmar i män och kvinnor ser bilden annorlunda ut. Medan stödet för S vuxit med nästan 4 procentenheter bland männen, sjunker det bland LO-förbundens kvinnor. I undersökningen som gjordes i november sympatiserade 61,3 procent av kvinnorna med Socialdemokraterna. I maj hade siffran sjunkit med nästan 6 procentenheter till 55,7 procent. Bland LO-kvinnor ökar i stället stödet för Centerpartiet och Vänsterpartiet. Det senare fick i maj 11,6 procent av sympatierna, jämfört med 9,3 i maj för ett år sedan.   

Sverigedemokraterna tappar stöd bland både män och kvinnor inom LO. I höstas svarade 14,7 procent av LO-männen att de sympatiserade med SD, i maj var siffran 13,7. Bland LO-kvinnorna är det bara 2,7 procent som stödjer partiet. I höstas var siffran 4,5 procent.

 

Fakta: Undersökningen

Partisympatiundersökningen görs av Statistiska centralbyrån två gånger om året, i maj och november. Vid undersökningen får deltagarna frågan om de är medlemmar i något fackförbund, och i så fall vilket. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.