Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO-medlemmarna splittrade om S

Socialdemokraterna har ett stabilt stöd hos LO-medlemmarna, visar SCB:s partisympatiundersökning för maj. Men medlemskåren är splittrad. Bland LO-män växer stödet för S samtidigt som det sjunker bland LO-kvinnor.

Publicerad 3 juni 2014

Moderaterna är det parti som tappar flest sympatisörer bland LO:s medlemmar. I SCB:s partisympatiundersökning för maj 2014 säger 9,4 procent att de sympatiserar  med partiet. För ett år sedan var stödet 15,6 procent och i höstas 12,9 procent. Socialdemokraterna får 56,6 procent av LO-medlemmarnas sympatier, vilket är en liten ökning sedan i höstas.

Men delar man upp LO:s medlemmar i män och kvinnor ser bilden annorlunda ut. Medan stödet för S vuxit med nästan 4 procentenheter bland männen, sjunker det bland LO-förbundens kvinnor. I undersökningen som gjordes i november sympatiserade 61,3 procent av kvinnorna med Socialdemokraterna. I maj hade siffran sjunkit med nästan 6 procentenheter till 55,7 procent. Bland LO-kvinnor ökar i stället stödet för Centerpartiet och Vänsterpartiet. Det senare fick i maj 11,6 procent av sympatierna, jämfört med 9,3 i maj för ett år sedan.   

Sverigedemokraterna tappar stöd bland både män och kvinnor inom LO. I höstas svarade 14,7 procent av LO-männen att de sympatiserade med SD, i maj var siffran 13,7. Bland LO-kvinnorna är det bara 2,7 procent som stödjer partiet. I höstas var siffran 4,5 procent.

 

Fakta: Undersökningen

Partisympatiundersökningen görs av Statistiska centralbyrån två gånger om året, i maj och november. Vid undersökningen får deltagarna frågan om de är medlemmar i något fackförbund, och i så fall vilket. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här