Nyheter vaccin

Lägre andel vaccinerade i branschyrken

Bland andra restaurangbiträden och städare ligger i vaccinationsbotten. Det visar en ny studie om vaccinationstäckningen i olika yrkesgrupper.

Publicerad 21 mars 2022
Lägre andel vaccinerade i branschyrken
Högre tjänstemän har väsentligt högre vaccinationsgrad än arbetare, visar en studie från Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm. Foto: Colourbox
Maria Albin. Foto: Institutet för miljömedicin

Hur vanligt det är att kollegorna är dubbelvaccinerade eller inte varierar beroende på yrket. Det visar en studie som Centrum för arbets- och miljömedicin har gjort i Stockholmsregionen.
– Vi ser stora skillnader mellan tjänstemannayrken och arbetaryrken. Det varierar dessutom mycket inom arbetaryrkena, säger Maria Albin som är professor och överläkare på Centrum för arbets- och miljömedicin.

Generellt är fler kvinnor än män vaccinerade. Medianvärdet* för jobbande kvinnor är 82 procent, medan det för männen ligger på 78 procent.
Restaurang- och köksbiträden hör till en av de yrkesgrupper som har lägre vaccinationstäckning än de flesta andra. Detta bland både män och kvinnor.
Manliga kockar och kallskänkor ligger också under medianvärdet. Kvinnliga kockar och kallskänkor hör dock till den grupp i hotell- och restaurangbranschen där flest vaccinerat sig.
Men alla yrken i branschen ligger under medianen för hela arbetsmarknaden.

Ett av yrkena med allra lägst andel vaccinerade är städare. Bara varannan städare är dubbelvaccinerad, oavsett kön och födelseland. Bland manliga pizzabagare är bilden liknande.

Vad den lägre vaccinationsgraden i framför allt arbetaryrken beror på har studien inte tagit reda på. Men det går att se samband med inkomst och födelseland.

Inkomstens betydelse för vaccinering syns tydligast hos kvinnor. 85 procent av de kvinnor som tjänar mest är dubbelvaccinerade mot covid-19. Men bara 70 procent av de som tjänar minst är vaccinerade.

Vaccinationsgrad

YrkeKvinnor Män
Hela arbetsmarknaden 8278
Kockar, kallskänkor76,569,6
Hotellreceptionister m fl76,470,8
Bartender74,171,5
Kafé- och konditoribiträden74,173,3
Bagare, konditorer73,465,8
Hovmästare, servitörer71,570
Restaurangbiträden70,663,5
Städledare, husfruar64,366,1
Pizzabagare m fl63,853
Städare, alla branscher51,952,2
Tabellen visar medianvärdet för andelen vaccinerade i procent. 

– Kanske kan det vara svårt att gå ifrån jobbet. Eller att man har farhågor för att vaccinera sig och behöver prata med någon som man har förtroende för. Det kan vara väldigt olika mellan olika branscher. Därför tror vi att det är bäst att arbetsgivare och fack reder ut orsakerna och lösningarna tillsammans, säger Maria Albin.

Bland män verkar det ha en större betydelse om man är född i eller utanför Norden. Medianen bland dem som är födda i norden ligger på 84 procent, medan den är 64 procent hos dem som är födda utanför.

Maria Albin hoppas att studien blir ett bra underlag för att diskutera om arbetsplatserna ska vara med i den svenska vaccinationsstrategin. Det gör de i bland annat USA. Insatserna kan till exempel vara att få saklig information på relevanta språk av förtroendevalda och företagshälsovård på jobbet, och att personal ska kunna vaccinera sig på arbetstid utan att få avdrag på lönen.

– Många tror att det kommer nya virusvarianter och nya vågor. Då är det viktigt att ha ett skydd, att vara förberedd. Framför allt i ett yrke där man inte kan isolera sig från andra människor. Dessutom blir verksamheten mindre sårbar om många är vaccinerade, eftersom risken att många blir sjuka samtidigt minskar, säger Maria Albin.

* Alla siffror i artikeln är medianvärden, alltså det mittersta talet i ordning från lägst till högst värde, i grupperna. Därmed finns det i varje grupp lika många värden som är högre än medianvärdet som det finns värden som är lägre.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här