Nyheter BRANSCHEN ÖPPNAR

”Det är helt underbart”

Glädjen är stor bland anställda och företag efter beskedet att restriktionerna slopas från onsdag. ”Nu är det fri lek” säger Aron Larsson Firouzbakhsh, bartender i Stockholm.

Publicerad 3 februari 2022 Kommentera
”Det är helt underbart”
Glädje i branschen inför slopade restriktioner. Foto: Elis Hoffman, Melker Dahlstrand, Privat, Shutterstock

Under torsdagsmorgonen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de flesta coronarestriktioner kommer att slopas från och med onsdag den 9 februari. Läget i sjukvården bedöms vara tillräckligt stabilt och många har vaccinerat sig.

– Nu kan vi snart återgå till vardagen, framför allt om man är vaccinerad. Jag vet att dagens besked betyder en stor lättnad för många svenska företagare, framför allt inom hotell- och restaurangbranschen, kultur- och nöjesbranschen, sade statsminister Magdalena Andersson under regeringens presskonferens.

Serveringsställen kan sluta med begränsningar för avstånd, sällskapets storlek och stängningstid.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt är glad över beskedet.
– Det är glädjande att regeringen nu väljer att släppa på restriktionerna. Vår bransch har varit drabbad under väldigt lång tid.
Nu hoppas jag på en snabb återhämtning och schysta jobb för våra medlemmar. Jag tror att det här är det sista steget som behövs för att vi ska ha en bra och aktiv facklig verksamhet ute på våra arbetsplatser, säger hon.

”Det är helt underbart”

Jeanette Svensson, vd Bommersvik, Järna:

Jeanette Svensson. Foto: Melker Dahlstrand

– Du är den första jag pratar med efter beskedet kom. Jag sitter här i bilen och sjunger med och är så glad. Det är helt underbart. Helst skulle jag vilja springa ut med kastruller och slevar och bara fira, men jag får väl vänta till den 9 februari i alla fall.

– Det här betyder otroligt mycket. Vi har i och för sig klarat oss ganska bra i december, med julborden, men januari har varit jättetufft. Vissa dagar har vi haft mer personal än gäster.
Vi har mycket preliminära bokningar under våren som kommer att definitivbokas. Nu kan det bli hur bra som helst.

– Vi ska ordna en ordentlig fest för personalen lite längre fram. De har varit fantastiska. Och så ska vi fixa något för gästerna som ställt upp och stöttat oss. Det här har varit min värsta prövning i arbetslivet.
Men vi måste också minnas de som fått sätta livet till. Det har varit jobbigt, men kanske nödvändigt, med restriktioner.

”Jag längtar också efter att ta en AW igen”

Aron Larsson Firouzbakhsh, bartender Corner Club, Stockholm:

Aron Larsson Firouzbakhsh. Foto: Elis Hoffman

– Det känns jätteskönt. Jättehärligt! Och lite väntat, samtidigt som många har varit så icke-positiva som möjligt och vägrat tro på att samhället skulle öppna igen före sportlovet. Vi har blivit besvikna så många gånger tidigare.
Men nu känns det som att de inte kan ta tillbaka restriktionerna igen. I somras tog de bort några restriktioner i taget. Nu är det fri lek. Det känns bra och nästan lite konstigt.

– Jag tror att det kan bli en jämnare fördelning av människor över veckans dagar när restriktionerna tas bort. Nu har det varit lugnt på vardagarna och jättemycket på helgerna.
Eftersom kontorsarbetarna jobbat hemifrån har alla kontornära krogar tappat jättemycket AW-gäster. Jag längtar också efter att ta en AW igen. Att kunna gå ut och ta en öl även om man slutat vid 01 eller 03. Jag har många vänner i branschen. Det ska bli kul att träffa alla igen, i en normal tillställning utan att det känns krystat och nojigt.

”Nu sitter jag med planering och schema”

Nadia Wallmark. Foto: Privat

Nadia Wallmark, vd Rustique, Skellefteå:

– Det känns helt magiskt. Det var en positiv överraskning att alla restriktioner tas bort. Nog visste vi att det skulle bli lättnader, men inte att det skulle bli så här bra.

– Nu sitter jag med planering och schema inför nästa vecka. Vår riktiga öppning blir den 11 februari, på fredagen. Alla mina extraanställda har ju bara stått och trampat och väntat på att vi ska kunna öppna igen.
Den 8 februari passar vi på att unna oss gott att äta och dricka, framför allt för att fira personalen. Det är ju de som utgör verksamheten.