Kris? Då får arbetsgivaren mer makt. Det visar en ny studie av jobben inom hotellbranschen efter pandemin.

I samband med kriser får arbetsgivare mer makt.
Det visar en ny studie från Högskolan Dalarna, av Elin Storman, doktorand i arbetsvetenskap.
– Arbetsgivare kan använda externa kriser för att rättfärdiga förändringar som de anställda annars skulle reagera på. Det sker en maktförskjutning, säger Elin Storman.
I studien har hon intervjuat anställda och chefer på tre hotell i Sverige.
Intervjuerna gjordes under covid-19-pandemin, en tid av uppsägningar, korttidspermitteringar och förändrade yrkesroller.
Men studiens resultat gäller kriser över lag, som när en arbetsgivare vill förändra organisationen av ekonomiska skäl, säger Elin Storman.
De anställda hamnar i valet mellan att riskera att förlora jobbet eller att gå med på förändringarna.
– I ett pressat läge vill man inte äventyra sin säkerhet. Då accepterar man ofta en negativ förändring.
Yrkesroller slogs ihop

Foto: Anders Gårdestig,
Högskolan Dalarna
En förändring under pandemin var att yrkesroller slogs ihop.
I stället för receptionist eller servitör fick man en roll som ”värd”.
– Rollerna breddades, till exempel så att receptionister också skulle städa. Det var ofta uppgifter på en lägre hierarkisk nivå. Man fick inte arbeta med det yrke man anställts för. Det påverkade yrkesidentiteten negativt.
Flera arbetsgivare valde sedan att gå tillbaka till de gamla titlarna efter pandemin.
– Det visar att det inte var en så lyckosam omorganisation varken för arbetsplatsen eller arbetstagaren, säger Elin Storman.
Drabbades av överlevarskuld
De som fick behålla jobben hade en pressad arbetssituation, vilket Elin Storman har beskrivit i studiens första del.
Men samtidigt kunde de drabbas av en slags överlevarskuld.
– Ibland användes den av chefer för att tysta ner motstånd. En arbetstagare hade tagit upp ensamarbete, sagt att det inte kändes bra att arbeta ensam sent i receptionen. Då svarade chefen ”tänk på alla som har fått gå” i stället för att ta arbetsmiljöproblem på allvar.
För arbetsgivare gäller det att vara medveten om vilka konsekvenser det kan få att driva igenom förändringar på det här sättet, säger Elin Storman.
Även om de anställda accepterar förändringen i stunden kan fler vilja byta arbete och förtroendet för arbetsgivaren minskar.
Ta reda på var det finns hjälp
Elin Storman har även intervjuat uppsagda anställda.
– Där har jag sett att väldigt många fått jobb men bara på deltid och ofta på tidsbegränsade kontrakt. De får heller inte använda hela sin kompetens. Men detta gäller även många av dem som fick behålla jobbet men fick förändrade uppgifter.
Vad borde anställda på krisande företag tänka på?
– Att ta reda på vilka möjligheter till stöd som finns. Är din anställning äventyrad, sök rådgivning hos ditt fack. Var proaktiv och ta reda på var det finns hjälp.
Kunskapen om den egna kompetensen och hur det går att ta sig vidare är över lag låg, säger Elin Storman.
– De som arbetar inom hotellbranschen har en stark servicekompetens som går att använda inom andra sektorer. Men många är inte medvetna om det. Våra studier visar att det är viktigt att få hjälp att navigera vägen mot ny anställning. Det kan vara genom en omställningsorganisation eller genom vänner och familj.
Råd till anställda i kristid
- Prata med din chef om hur du upplever förändringar på arbetsplatsen. Om du fått uppgifter som du inte trivs med, diskutera vad det finns för möjligheter längre fram.
- Kontakta facket för information och Trygghetsfonden TSL för vägledning när det gäller omställningsstöd. Detta kan ge utbildning för att stärka din kompetens samt ekonomiskt stöd.