Nyheter HÄLSA

Jobb inom turism känns meningsfullt

Hotell- och restauranganställda hör till dem som upplever arbetet som minst meningsfullt, enligt undersökningen Jobbhälsoindex. Men de som jobbar inom turism ser oftare mening i jobbet.

Publicerad 15 januari 2019
Jobb inom turism känns meningsfullt
Av anställda inom kultur, fritid, sport och turism ser 70 procent jobbet som meningsfullt. Foto: Istockphoto

Knappt hälften av dem som arbetar inom hotell, restaurang, catering och storhushåll tycker att jobbet känns meningsfullt, 14 procent tycker att det saknar mening. Resten svarade ”varken eller”. Det visar en undersökning från Jobbhälsoindex.

De som tycker att jobbet är allra mest meningsfullt arbetar inom vård, omsorg och utbildning. Men anställda inom turism är nästan lika nöjda, hela 70 procent av dem ser jobbet som meningsfullt.

Mer om undersökningen

Jobbhälsoindex är en årlig undersökning om hälsa i arbetslivet, som görs av Jobbhälsoindex och Svenskt Kvalitetsindex. Nästan 10 000 personer har besvarat undersökningens frågor. Läs mer här.

I genomsnitt tycker var tionde av landets anställda att arbetet känns meningslöst. Yngre tycker oftare att jobbet saknar mening. På kvinnodominerade arbetsplatser ses arbetet i högre utsträckning som meningsfullt än på mansdominerade respektive blandade arbetsplatser. Upplevelsen av att jobbet saknar mening är starkare hos dem som har många sjukdagar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här