Nyheter politik

”Jag litar på att Pehrson står bakom parterna”

Sverige har en ny arbetsmarknadsminister. Liberalernas Johan Pehrson var inte den kandidat som HRF:s ordförande Malin Ackholt hade tippat på. Men hon räknar med att han hedrar det nya huvudavtalet i alla dess delar.

Publicerad 20 oktober 2022
”Jag litar på att Pehrson står bakom parterna”
HRF:s ordförande Malin Ackholt säger att förbundet kommer att fortsätta försöka påverka politiken med den nya regeringen. Foto: Peter Jönsson

När Ulf Kristersson tillkännagav att Johan Pehrson blir Sveriges nya arbetsmarknadsminister var det många som höjde på ögonbrynen. Malin Ackholt skrattar till.

– Det var inte den jag trodde skulle få den posten. Johan Pehrson och Liberalerna har inte profilerat sig i arbetsmarknadsfrågor. Men de har stått bakom parternas uppgörelse om nya las och omställning. Jag utgår från att vi kan lita på att de fortsätter göra det.

Men i det nya Tidöavtalet finns en skrivning som tar sikte på det omställningsstudiestöd som staten lovade bekosta, mot att parterna gjorde förändringar i lagen om anställningsskydd.

Det står: ”Omställningsstödet, som är en följd av parternas överenskommelse, ska förvaltas på så sätt att det används till utbildningar med hög efterfrågan på arbetsmarknaden och därmed motverkar kompetensbrist och stärker näringslivets konkurrenskraft.”

I parternas uppgörelse finns inget som innebär att bara utbildningar med hög efterfrågan på arbetsmarknaden kan komma i fråga.
– Det är bekymmersamt om den nya arbetsmarknadsministern inte står bakom det avtal som parterna har kommit överens om med staten, säger Malin Ackholt.

A-kassan ska drivas i den form som finns i dag, med nära koppling till de olika branscherna.

A-kassan är en annan fråga som HRF kommer att hålla ett extra öga på.
Det finns de som förespråkar att ansvaret för arbetslöshetsförsäkringen övergår till staten.

Men det är ingen bra lösning, säger Malin Ackholt.
– A-kassan ska drivas i den form som finns i dag, med nära koppling till de olika branscherna. Det är där spetskompetensen finns.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här