Nyheter arbetsrätt

”Inget hot mot oss”

Ett arbetsgivardrivet fackförbund i hotell- och restaurangbranschen är inget som oroar HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm: ”Det kommer inte få fäste.”

Publicerad 20 november 2023
”Inget hot mot oss”
Avtalssekreterare Peggy Nyholm anser inte att det arbetsgivardrivna facket Sveriges Medarbetare utgöt något hot mot HRF. Foto: Madeleine Andersson, Mostphotos

De dyker upp då och då, nya fackförbund, ofta med en specifik agenda. Men de blir sällan långvariga, säger Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Peggy Nyholm.

– I Sverige har vi den svenska modellen med kollektivavtal som skapas av fack och arbetsgivare. Det är inte arbetsgivaren som ensam bestämmer villkoren. Det blir till och med Elon Musk mer och mer varse.

Peggy Nyholm har blivit uppmärksammad på Sveriges Medarbetare och har även lyft dess förekomst inom LO. Men än finns ingen anledning att oroa sig, säger hon.

– Det är bara att titta på deras hemsida. Det är gratis att vara medlem, man förhandlar fram sina egna villkor, och om det blir en tvist på arbetsplatsen ska man lösa den själv. Det är så dumt så det är inte klokt.

Det saknas dessutom uppgifter om stadgar, eventuell ordförande och kontaktuppgifter, påpekar Peggy Nyholm.

– Det här kommer inte att få fäste på svensk arbetsmarknad.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här