Nyheter ARBETSRÄTT

Arbetsgivare startade egen fackförening

Det är gratis att vara medlem i Sveriges Medarbetare, men du får bara gå med om din arbetsgivare har avtal med fackföreningen. Det är det annorlunda upplägget. Men så är det ett annorlunda fack också. Bakom Sveriges Medarbetare döljer sig nämligen ett bemanningsföretag och företagsjurister specialiserade på arbetsgivarfrågor.

Publicerad 20 november 2023
Arbetsgivare startade egen fackförening
Vd:n bakom bemanningsföretaget Workntravel har startat en fackförening med hjälp av jurister från Arbetsrättsbyrån Mbl 11. Därefter har ett kollektivavtal upprättats mellan bemanningsföretaget och fackföreningen Sveriges Medarbetare. Foto: Istockphoto
Katrina Kristoffersson.
Foto: Privat

Det var med förvåning som Katrina Kristoffersson, ombudsman och kassör i HRF:s avdelning Karlstad, slog sig ned vid förhandlingsbordet.
Framför sig hade hon inte bara HR-chefen på Branäsgruppen, utan också ett juridiskt ombud för det bemanningsföretag som fjällföretaget hade för avsikt att anlita.

– Det var en så himla märklig upplevelse, just detta att jag satt med ett stort företag och skulle förhandla med den här juristen och inte någon från arbetsgivarnas egen organisation Visita. I en sån här förhandling ska ju våra synpunkter kunna tas in innan man fattar beslut om vilket bemanningsföretag som ska anlitas, berättar Katrina Kristoffersson.

Anledningen till att en extern jurist skulle närvara var att Branäs ville anlita ett svenskt bemanningsföretag som specialiserat sig på att hyra ut lettisk arbetskraft.
Det var, förklarade man, lite mer problematiskt men betydligt billigare.

– Det skulle vara ett så mycket mer prisvärt alternativ. Då ställer man sig naturligtvis som facklig frågan: varför då? säger Katrina Kristoffersson.

Branäsgruppen ville hyra in kockar från Workntravel. Det var vid den förhandlingen som HRF först hörde talas om den nya fackföreningen. Foto: Mostphotos

Juristen, vars klient var bemanningsföretaget Workntravel, jobbar på Arbetsrättsbyrån Mbl 11.

Enligt Katrina Kristoffersson framhöll han att Workntravel var ett vettigt val för Branäsgruppen.
Till stöd för sin argumentation hade han ett kollektivavtal mellan Workntravel och en fackförening vid namn Sveriges Medarbetare.

Enligt juristen innebar avtalet bland annat en minimilön motsvarande 27 procent av ett inkomstbasbelopp för en heltidsanställning, det vill säga 19 359 kronor per månad.
En heltid motsvarar enligt avtalet en arbetsvecka på 48 timmar.

Jag ifrågasatte varför vi inte skulle diskutera bemanningsavtalet som finns inom LO.

Katrina Kristoffersson, HRF

– Jag ifrågasatte varför vi inte skulle diskutera bemanningsavtalet som finns inom LO. Men det var inte aktuellt, säger Katrina Kristoffersson.

Det första förhandlingstillfället avslutades när hon begärde att få sätta sig in i de delar som presenterats – som en fackförening hon aldrig hade hört talas om.

– Jag var ju tvungen att kolla – är det något jättestort som jag har missat? Jag tycker ändå att jag har en jäkla koll på facken i Sverige. När jag kom därifrån googlade jag som en galning men hittade ingenting. Sedan fick jag ett mejl från juristen med en länk till Sveriges Medarbetares hemsida.

Under falskt namn ansökte Hotellrevyn om medlemskap i Sveriges Medarbetare. Vi fick ett svar, sedan blev det tyst. Skärmbild: Sverigesmedarbetare.se

Så vem står bakom detta mystiska fackförbund? Hemsidan ger inga ledtrådar.
Där saknas information som fysisk adress, organisationsnummer och telefonnummer.

Hotellrevyn kan dock avslöja att fackföreningen har samma IP-adress som bemanningsföretaget Workntravel. Och att ägaren till domännamnet är Arbetsrättsbyrån Mbl 11.

Hemsidan sverigesmedarbetare.se ser ut att vara tillverkad i all hast.
Bilderna är gratisbilder föreställande barn som målar, ritar och spelar spel. Under rubriken ”Vad gäller” ligger sidmallens instruktion kvar: ”Detta är en blockbeskrivning. Klicka och skriv text för att ändra beskrivningen, eller ersätt den med ditt eget innehåll.”

Det finns en knapp – ”Jag vill bli medlem”. Om man klickar på den kommer man faktiskt till ett formulär där man kan fylla i sina uppgifter.

Vem är din arbetsgivare?

Sveriges Medarbetare

Under falskt namn ansöker Hotellrevyn om medlemskap i föreningen.
Vi uppger att vi jobbar på restaurang och vill gå med i facket. Efter sex dagar får vi ett svar:

”Är ni några kollegor som vill engagera er fackligt och finns på en arbetsplats utan kollektivavtal idag går det bra att bli medlem efter det att din arbetsgivare skrivit på ett kollektivavtal.
Vem är din arbetsgivare?”

Mejlet är undertecknat Sveriges Medarbetare och har skickats från en Iphone.

Michael Jensen, grundare av Arbetsrättsbyrån Mbl 11, medger att byrån hjälpt Helen Holgersson, vd på Workntravel, att starta en fackförening. Skärmbild: Mbl11.se

Vi får en intervju med grundaren av arbetsrättsbyrån Mbl 11, Michael Jensen.
Det är alltså de som äger domännamnet sverigesmedarbetare.se.

– Jag vill vara tydlig med vilka vi är. Vi hjälper företag och organisationer med juridik och HR-frågor. Vi har hjälpt, och hjälper, Workntravel med HR-stöd. Helen som driver det bolaget vill ju att hennes personal ska ha hyfsat samma villkor som de personer de jobbar tillsammans med.

På vilket sätt är ni inblandade i Sveriges Medarbetare?
– Vi har hjälpt Workntravel med HR-stöd och med att få i gång fackföreningen. I övrigt är vi inte inblandade. Det är Helen och personalen som sköter det.

Så ni har hjälpt henne att starta en fackförening?
– Ja, vi har hjälpt till, absolut, på arbetsplatsens uppdrag. De har ett problem. De vill ha samma villkor, hyfsat, för sin personal. Som jag uppfattade ingången här är det gräsrotsorienterat. Man behöver inte bygga in en konflikt mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Men ni vet inte om det finns skilda åsikter, för ni har inte varit i kontakt med medarbetarna?
– Jag tror vi hade blivit inblandade i så fall. Det är ju vi som hjälper till om det blir problem.

Helen Holgersson startade en fackförening för sin lettiska arbetskraft. Skärmbild: Workntravel.se

Helen Holgersson, ägare och grundare av Workntravel, har en bakgrund som hotelldirektör i Nordic Choice.
Det var när hon kom hem efter att ha arbetat på ett av kedjans hotell i Lettland, som tanken föddes på att starta ett bemanningsföretag med fokus på lettisk hotell- och restaurangpersonal som jobbar säsong i Sverige.

– Jag har jobbat med det här på heltid sedan april -22. Jag försöker hjälpa min personal hela tiden. I går till exempel hjälpte jag en av mina kockar som vill flytta till Sverige med sin man och sitt barn. Vi var på Skatteverket och folkbokförde henne. Vi var på banken, jag har varit i kontakt med rektorn på den skola som hennes son ska börja i. Jag lägger jättemycket tid på sånt här med min personal.

Det är viktigt för Helen Holgersson att hennes bolag och dess anställda följer svensk lagstiftning, säger hon.
Det ska vara avtalsenliga löner, ob och skatten ska betalas i Sverige. Men hon anser inte att Sverige är schyst tillbaka.

Jag upplever inte att Sverige är moget för den här arbetsgruppen.

Helen Holgersson, Workntravel

– Jag upplever inte att Sverige är moget för den här arbetsgruppen. Min lettiska städerska till exempel tjänar lika mycket som en svensk städerska, men betalar mer i skatt. Jag tycker det blir orättvist.

Det är bland annat därför, säger hon, som hon startat en fackförening. För att ändra systemet.

Det här är en gul fackförening

En facklig sammanslutning som styrs eller kontrolleras av en arbetsgivare kallas för en gul fackförening. Det första gula facket var franskt och grundades 1902. Bland annat var man emot strejker och klasskamp.

Det finns ju fler bemanningsföretag som hyr ut arbetskraft från andra EU-länder. Upplever de samma problem?
– Jag har inte pratat med dem, men jag känner inte att de har samma engagemang för sin personal. Jag jobbar med värdskap.
Jag bokar tandläkare, jag bokar resor hem. Jag betalar deras parkeringsböter, det är smidigare att jag betalar och drar det på lönen, än att den där kocken ska lägga tre timmar på ”hur ska jag betala?”

Det här är ju skattepolitiska frågor?
– Ja, men jag får rumänska byggnadsarbetare som hör av sig till mig när det är dags att deklarera för de har hört att jag kan hjälpa till. Det behövs en plattform för de här EU-medborgarna.
Men jag vill inte att mitt bolag ska bli den plattformen. På sikt skulle man faktiskt kunna ha ett fack som driver de här frågorna. Och det är där vi är i startgroparna.

Så du startade facket för att få till politisk förändring?
– Ja. För jag kan inte driva det här själv som privatperson. Det måste komma från min personal.

Vilka är medlemmar i Sveriges Medarbetare?
– Det är några av mina kockar. Jag har frågat flera om de vill vara med.
Tanken är att bygga upp en plattform: hur gör man när man deklarerar, hur får jag in mitt lettiska bankkonto så att de kan betala in pengar på det? Hur gör jag för att få ett samordningsnummer? Det är en vision och en dröm. Jag har ingen dold agenda. Det behövs hjälpverktyg för den här gruppen.

Vem är det som driver fackföreningen?
– Det blir väl jag i början. Jag vet vilka rättigheter de har i Sverige, det vet inte de.

Är det rätt att kalla det en fackförening?
– Så långt har jag inte ens tänkt. I min värld, som hotelldirektör som inte kommer från den fackliga världen, känns det som man gör en höna av en fjäder.

Kan vem som helst bli medlem?
– Ja.

Det här avtalet är till för att följa svensk lagstiftning men göra det bättre för dem.

Helen Holgersson, Workntravel

Ditt företag Workntravel har kollektivavtal med din fackförening Sveriges Medarbetare. Vad reglerar avtalet?
– Det reglerar inte så mycket. Det är svensk lag. Jag har ingen lust att göra något olagligt.  

Varför behövs ens ett avtal i så fall?
– Enligt svensk lag får man till exempel INTE dra en parkeringsböter på lönen. Mycket av min personal vill ha förskott. Jag får INTE dra i förskott på lönen enligt svensk lagstiftning.
Jag har inget intresse av att exploatera min personal. Det här avtalet är till för att följa svensk lagstiftning men göra det bättre för dem.

Du är mycket billigare än andra bemanningsföretag, hur kommer det sig?
– Det är ju jag som har mycket mindre marginal. Huvudkontoret är jag, och jag sitter vid mitt köksbord och jobbar.
Jag har inga marknadsföringskostnader, inga rekryteringskostnader. Jag vet att jag är mycket billigare, men det jag vill få till är långsiktiga fina relationer.

Ett fack där det är gratis att vara medlem, men där du bara får gå med om din arbetsgivare har avtal med förbundet? Det är vad facket Sveriges Medarbetare erbjuder. Bakom står ett bemanningsföretag och jurister specialiserade på att företräda arbetsgivare i arbetsrättsfrågor.
Branäsgruppen löste behovet av arbetskraft utan att anlita bemanningsföretag. Foto: Mostphotos, Branäsgruppen

Så hur gick det med bemanningen på Branäsgruppen?
Katrina Kristoffersson avslutade den lokala förhandlingen i oenighet och skickade ärendet vidare till central nivå.
Efter samtal mellan Visita och Branäsgruppen lades ärendet ned.

Branäsgruppens kommersiella chef Michael Elford kommenterar i mejl:
”Vi är 130 årsanställda. Under säsong anställer vi ytterligare 600 medarbetare. Det är ett enormt bemanningsarbete och i det arbetet ger kollektivavtalet en stor trygghet. För alla parter. Vi har en god relation och dialog med HRF i alla avseenden. 
Så som marknaden ser ut på restaurangsidan vände vi oss, sent inför säsong, till ett bemanningsföretag för att få tag i kockar i fjol. Av 30 köksanställda och totalt 600 anställda på våra två anläggningar kom tre stycken från bemanningsföretag.
I år har vi istället lyckats fylla platserna med anställda. 
Vi kommer inte att använda bemanningsföretag i år och vi kommenterar inte det enskilda fallet.”

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här