Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF tappade var femte medlem

Hotell- och restaurangfacket är det förbund som förlorat flest antal medlemmar i förhållande till sin storlek under förra året. Nästan var femte medlem valde då att lämna HRF. Nu satsar HRF på att nå de unga.

Publicerad 11 januari 2008

Ekonomiskt innebär Hotell- och restauragfackets medlemstapp under förra året ett stort inkomstbortfall.
– Det handlar om ungefär 20 miljoner i minskade intäkter, säger HRF:s ekonomichef Rolf Jerling.

Nu har förbundet tillsatt en arbetsgrupp som ska se över verksamheten. Tanken är att HRF med gruppens arbete som utgångspunkt, ska se vad förbundet ska fokusera på och vad som eventuellt kan prioriteras bort.

Gruppen kommer att träffas vid ett flertal tillfällen under januari och februari och därefter lämna sin rapport till förbundsstyrelsen, förmodligen på ett extrainsatt möte i februari.

Det är dock ännu för tidigt att säga vilka förändringar gruppens arbete kommer att leda till.

– Däremot är vi helt på det klara med att vi ska fortsätta som ett eget förbund och i nuläget finns inga som helst planer på att gå samman med något annat fackförbund. Vi ska vara det självklara valet för dem som jobbar i branschen, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.

För att få medlemmarna att stanna kvar och för att locka fler att gå med i förbundet, satsar facket nu på att synas ute på arbetsplatserna. Facket ska också arbeta för att bygga upp fler lokala klubbar på de stora företagen där ungefär 8 av 10 medlemmar finns. HRF:s hemsida ska också utökas med en funktion där den som vill lätt kan anmäla att han eller hon vill ha besök av facket på sin arbetsplats.

– Vi har precis avslutat ett möte med alla avdelningsordföranden och samlat in en massa bra idéer. Ett förslag är att vi ska plocka ut dem som är bäst på att rekrytera medlemmar och låta dem genomgå en utbildning i flera steg. Att värva fler medlemmar handlar om att kunna berätta varför det är viktigt att vara medlem i HRF, säger Ella Niia.

Facket ska också bli bättre på att få unga medlemmar intresserade av ett medlemskap.
– Unga i dag vill inte se sig som ett kollektiv. Vi måste arbeta med att stärka individerna och se vad facket kan göra för varje enskild individ, säger Ella Niia.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här