Nyheter dödsfall

HRF fick rätt om avliden kock

I dag kom domen i fallet med en kock som avlidit efter att ha satt en köttbit i halsen. Högsta förvaltningsdomstolen ger HRF rätt, och slår fast att det visst var en arbetsskada.

Publicerad 28 maj 2019
HRF fick rätt om avliden kock
Den unga kocken avled på jobbet efter att ha satt en köttbit i halsen. Nu slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att det var en arbetsskada. Foto: Volodymyr Goinyk/Mostphotos
Eva-Lotta Ramberg (Foto: Anna-Lena Lundqvist)
Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist.

– Jag är jätteglad, inte minst för familjens skull, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på HRF.
Hon har drivit fallet som tog sin början år 2015, då den tragiska olyckan inträffade. Kocken gick då som lärling på en restaurang i Trollhättan. Under en fikarast satte han en köttbit i halsen och avled, trots att kollegorna försökte hjälpa honom.

Hotell- och restaurangfackets linje har hela tiden varit att olyckan bör klassas som en arbetsskada. Men Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten håller inte med. De menar att ätandet inte ingick i kockens lärlingsutbildning, och att olyckan därför inte kan ses som en arbetsskada. En konsekvens av det blev att Pensionsmyndigheten nekade mannens anhöriga bidrag till begravningen på 19 000 kronor.

Hotell- och restaurangfacket överklagade beslutet, först till Förvaltningsrätten och senare till Kammarrätten.
– Det har inte handlat om pengarna i egentlig bemärkelse. Detta är viktigt för de våra i branschen. Ska man våga äta på jobbet och vad händer om man gör det? Det är viktigt att vi tillvaratar våra medlemmars intresse under den tid de befinner sig på arbetet, vi måste veta att de är försäkrade, säger Eva-Lotta Ramberg.

Men både Förvaltningsrätten och Kammarrätten gick på myndigheternas linje. I december förra året fick facket prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, något som bara sker i sällsynta fall.

I domen, som kom i dag, ger Högsta förvaltningsdomstolen Hotell- och restaurangfacket rätt. Domstolen slår fast att kocken åt köttbiten vid ett måltidsuppehåll på betald arbetstid, då han inte hade möjlighet att lämna arbetsplatsen. Det låg därför i arbetsgivarens intresse att han åt där. Därför bör det klassas som en arbetsskada, skriver domstolen.

Målet skickas nu tilbaka till Pensionsmyndigheten för vidare handläggning. Eva-Lotta Ramberg antar att det betyder att kockens anhöriga nu får det begravningsbidrag som de har rätt till.
– Det har gått lång tid för dem. Det är skönt att kunna avsluta det här.

Hon är nöjd med att domstolen förstått att man, förutom lagar, även måste förhålla sig till kollektivavtalets regler i fall som dessa.
– Det innebär ju att det inte är helt oviktigt att man arbetar på ett ställe med kollektivavtal.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Närmare åtal för dödsolycka

Två personer på Orsa rovdjurspark kan bli åtalade för dödsolyckan då en ung djurskötare miste livet. Det kan även bli aktuellt med böter för Grönklittsgruppen.

Publicerad 12 augusti 2019 Kommentera
Närmare åtal för dödsolycka
En 18-årig djurskötare dog på Orsa rovdjurspark. Foto: Lena Cedervall/Mostphotos

För två år sedan dog en 18-årig djurskötare då han attackerades av björn på sin arbetsplats Orsa rovdjurspark. Nu har Gunnar Jonasson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, kommit ett steg närmare åtal i fallet.
– Jag hoppas kunna fatta beslut om det blir åtal före årsskiftet. Det gäller två personer som är misstänkta för arbetsmiljöbrott i form av grovt vållande till annans död. Dessutom kan det bli företagsbot för Grönklittsgruppen som äger parken, säger Gunnar Jonasson.

De två personerna är även misstänkta för grovt vållande av fara för annan. Det gäller de fyra personer, två vuxna och två barn, som befann sig tillsammans med djurskötaren i det hägn som skulle ha varit tomt.

Utredningen av olyckan är skickad på slutdelgivning till företaget, de misstänkta och deras advokater. De ska yttra sig om utredningen senast den 15 september, men kan begära uppskov.

Företagsbot kan tas ut om företaget inte har förebyggt brott, för att någon i ledande ställning har begått brott eller för att någon som haft ansvar för tillsyn inte har skött uppgiften.

Rovdjursparken har kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket.

Nyheter tävling

Hallå där, Elias Larsson

Elias Larsson är hotellreceptionist på Radisson Blu i Malmö. Om en dryg vecka åker han till Kazan i Ryssland för att representera Sverige i Yrkes-VM för unga.

Publicerad 12 augusti 2019 Kommentera
Hallå där, Elias Larsson
Elias Larsson. Foto: Worldskills Sweden

Hur laddar du?
– Just nu är det finslipning på smådetaljer. Men det har varit mycket träning under året, det är många olika tävlingsmoment. Jag får en del träning i vardagen på jobbet, men tävlingsmomenten ska ju vara lite svårare. Det är mycket skriftligt, att göra bokningsförfrågningar eller att svara på gästkommentarer i sociala kanaler. Det har jag fått öva på.

Vad har du för förväntningar på tävlingen?
– Jag hoppas på medalj, självklart. Det hade varit jätteroligt. Men man vet ju inte, det är svårt att förutsäga hur det ska gå.

Vilka är dina styrkor?
– Det är nog ändå att jag ser gästerna, att jag gör så att de känner sig sedda. Det är något gästerna ofta uppskattar. Det är klart att det är svårare i den här tävlingssituationen där det ska vara väldigt strikt. Men jag tror att vi har hittat en bra balans för hur det ska komma fram.

Om tävlingen

  • Yrkes-VM, även kallat World Skills, är en tävling där unga under 23 år tävlar i yrkesskicklighet i olika grenar.
  • Tävlingen hålls vartannat år. I år arrangeras Yrkes-VM i Kazan i Ryssland 22-27 augusti.
  • Från hotell- och restaurangbranschen tävlar deltagare i servering, matlagning och hotellreception.
  • Det är UHR, där både HRF och Visita ingår, som utser tävlande från branschen.
Nyheter FUSKJAKT

Myndigheter vill ha lagändring mot fusk

Sedan i våras jobbar åtta myndigheter gemensamt mot olika former av fusk inom bland annat restaurangbranschen. Nu vill de få större möjligheter att dela information med varandra, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Publicerad 8 augusti 2019 Kommentera
Myndigheter vill ha lagändring mot fusk
Skatteverkets expert på ekonomisk brottslighet, Pia Bergman, vill att myndigheter får större möjligheter att dela information för att komma åt fusk. Foto: Colourbox, Jeanette Andersson

Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Arbetsmiljöverket, Migrationsverket, Ekobrottsmyndigheten, Jämställdhetsmyndigheten och Polisen ingår sedan i våras i ett projekt mot osund konkurrens och fusk i fyra branscher. Förutom restaurang granskar man byggsektorn, bilverkstäder och skönhetssalonger.

– Det här är ett pilotår. Vi börjar i de branscher som är mest prioriterade, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Det man tidigare har sett är att företag som brister inom ett område, till exempel skatteinbetalningar, ofta gör det på fler, bland annat arbetsmiljö.

I dagsläget upplever myndigheterna att sekretesslagstiftningen försvårar arbetet med kontroller.

– Vi på Skatteverket är ju de som är mest ute på fältet, men vi har också hårdast sekretess. Så vi kan inte alltid dela med oss av det vi ser till exempelvis Migrationsverket eller Arbetsmiljöverket, säger Pia Bergman.

Myndigheterna har framfört till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som initierade projektet, att de vill se regeländringar.

– Vi måste kunna dela relevanta uppgifter. Det har gjorts en lagändring tidigare för att komma åt organiserad brottslighet: Lagen om uppgiftsskyldighet, som innebär att vissa myndigheter SKA lämna uppgifter till varandra inom vissa områden.

Ännu finns inga siffror över vad granskningen av restauranger lett till. Men Pia Bergman konstaterar att man upptäckt många myndighetsgemensamma problem.

– Restaurangbranschen är ju en bransch där det är känt, inte bara i Sverige, att det finns personal som inte syns i restaurangerna, som jobbar mer bakom. Förutom svartjobb handlar det om arbetsmiljö, brist på arbetstillstånd och fusk med olika former av bidrag.

Syftet med projektet är att minska den osunda konkurrensen.

– Det ska löna sig att vara schyst, både när det gäller samhällsansvar och mot sina arbetstagare. Vi vill få bort de aktörer som underminerar marknaden för alla näringsidkare som vill göra rätt för sig. De flesta kämpar som tusan för att göra ett bra jobb med schysta villkor. Om det finns 20 krogar på samma gata ska det vara den med bäst käk och service som vinner – inte den som har svart arbetskraft, säger Pia Bergman.

Fråga om jobbet.
76
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här