En ung kock avled på jobbet efter att ha satt en köttbit i halsen. En arbetsskada, menar HRF, men myndigheterna höll inte med. Nu ska Högsta förvaltningsdomstolen pröva frågan.
Det var våren 2015 som den tragiska olyckan inträffade. Kocken, som var 30 år gammal, åt en köttbit under en fikarast. Köttet fastnade i halsen, och han avled trots att kollegorna försökte hjälpa honom på olika sätt.
Kockens föräldrar ansökte om begravningshjälp enligt arbetsskadeförsäkringen. Men Pensionsmyndigheten, som hanterar sådana ansökningar, sade nej. Myndigheten lutade sig på Försäkringskassans bedömning som är att olyckan inte kan ses som en arbetsskada eftersom ätandet inte var direkt kopplat till kockens arbete.
Hotell- och restaurangfacket har överklagat beslutet, först till Förvaltningsrätten och senare till Kammarrätten. Men båda gick på Försäkringskassans linje. I somras ansökte HRF om prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen. Nu meddelar domstolen att de tänker pröva fallet. Eva-Lotta Ramberg, jurist på HRF, är nöjd med beskedet.
– Jag har hoppats på det så klart, men jag var inte alls säker på att vi skulle få tillstånd, säger hon.
Att Högsta förvaltningsdomstolen beviljar prövningstillstånd är ovanligt. Bara ungefär 2 procent av ansökningarna beviljas. För att det ska ske krävs oftast att domstolens avgörande kan bli ett prejudikat.
Eftersom Högsta förvaltningsdomstolen inte motiverar sina beslut om prövningstillstånd vet Eva-Lotta Ramberg inte säkert varför förbundet fått tillstånd. Men hon tror att det är för att frågan inte prövats förut.
– Vi menar att man inte kan bortse från vad man är bunden till genom kollektivavtalet i det här sammanhanget. Den frågan har aldrig prövats utifrån olycksfall i arbetet, så vitt jag vet.