Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF: Branschens framgångar ska synas i lönekuverten

I dag inleds de avgörande avtalsförhandlingarna mellan Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarorganisationen SHR. Besöksnäringen drar in allt mer pengar, medan de anställda i branschen halkar efter i löneutvecklingen. Det visar en ny rapport från Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 17 april 2007

Besöksnäringen går bättre än någonsin och det är de anställda inom hotell- och restaurangbranschen som har ökat produktiviteten avsevärt, enligt HRF:s rapport.

Resultatet per årsanställd var 46 000 kronor år 2005, en kraftig höjning från året innan då den låg på 26 000 kronor. Trots att branschens anställda drar in mer pengar märks det inte i deras lönekuvert.

-Idag är lönerna och anställningsvillkoren faktiskt sämst på svensk arbetsmarknad. På tio år handlar det om 1029 kronor i månaden som en hotell- och restauranganställd har tappat jämfört med arbetare inom andra branscher. Branschens framgångar ska synas i lönekuverten, säger Mats Hansson som är avtalssekreterare på HRF.

I dag inleds de avgörande avtalsförhandlingarna där förbundet bland annat kräver minst 1000 kronor i månaden i lönehöjning för alla samt att fast jobb ska vara huvudprincipen vid anställning.

Läs mer:
Fler artiklar om avtalsrörelsen här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här