Nyheter espresso house

HRF besöker Espresso House-kaféer

Den senaste tiden har HRF:s ombudsmän besökt anställda och chefer på Espresso House-kaféer runt om i landet. På Espresso House i Uppsala var det företaget som bjöd in.

Publicerad 25 november 2019
HRF besöker Espresso House-kaféer
Distriktschef Filip Engström och enhetschef Saga Ryberg tar emot Bassem Majid från HRF. Foto: Johan Alp
Bassem Majid. Foto: Melker Dahlstrand

– Tåg mot Tierp och Gävle klockan 13:13 avgår från spår fem!
På Espresso House i ena hörnet av Uppsala Centralstation blandas tågutrop med mullret från espressomaskinen och fräs från mjölkskummaren. Kunderna, de flesta på väg till eller från ett tåg, kommer i en jämn ström.
– Det är inte så stort, men det är ganska mycket att göra, säger Saga Ryberg som är enhetschef på kaféet.
Hon är här för att träffa HRF-ombudsman Bassem Majid och Filip Engström, distriktschef för Espresso House i Uppsala och Arlanda. De ska göra en skyddsrond i kaféet.
– Ska vi sätta oss och gå igenom checklistan först, frågar Bassem Majid som även är regionalt skyddsombud.

Företagets checklista behandlar allt från risk för hot och våld, till hur man arbetar med att förebygga stress och vilken skyddsutrustning som finns. När den är avklarad går de en runda och tittar på den fysiska arbetsmiljön. Bassem Majid ställer frågor om hur kemikalier hanteras och om hur ofta de arbetar ensamma på kvällarna.
– Det kanske behövs överfallslarm då, frågar han.

Filip Engström. Foto: Johan Alp

Den senaste månaden har HRF:s ombudsmän och förtroendevalda arbetat med att besöka alla Espresso House-kaféer i landet. Bakgrunden är de avslöjanden om missförhållanden som Aftonbladet skrev om i början av oktober. I samband med det träffade Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson kedjans Sverigechef för att diskutera problemen. Ett resultat blev att HRF lovades möten på samtliga Espresso House-kaféer.
Men här i Uppsala hann företaget före. Distriktschef Filip Engström kontaktade HRF och bjöd in till skyddsronder på alla sju kaféer i hans område.
– Vi har inget eget skyddsombud, och det är bra att ha med någon som kan se det med andra ögon än vad vi själva kan. Internt genomförde vi en skyddsrond redan i februari och därefter var planen att bjuda in facket. Vi hade en dialog och en inbjudan var tänkt att gå ut i våras, men av olika anledningar behövde den flyttas fram till i dag.

Det är bra att kunna ställa frågor till någon med erfarenhet, tycker Filip Engström.
– Det kom väl egentligen inte fram något vi inte hade koll på. Men det är skönt att ha med sig Bassem som har erfarenhet från andra ställen, så att man kan fråga honom om hur han tycker att vi ska göra med olika saker.

Bassem Majid är nöjd med skyddsronden.
– De har en bra och omfattande digital checklista, tycker jag. Och de är väldigt måna om att personalen ska utse ett skyddsombud. De kommer att tala väl om det inför personalen.
Nästa steg är att Espresso House ska ordna möten där HRF:s ombudsmän får träffa de anställda. Dessutom har företaget lovat att stå för lönen åt alla anställda som vill gå en facklig medlemsutbildning.
– Det känns jättebra att det händer något, säger Bassem Majid.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här