Nyheter TÄVLING

Tilda tog kockguldet i Yrkes-SM

HRF:aren Tilda Svensson tog hem segern i kocktävlingen under Yrkes-SM. Kanske var det emulsionen med pepparrot och äpple som fällde avgörandet?

Publicerad 12 maj 2022
Tilda tog kockguldet i Yrkes-SM
Tilda Svensson är nybliven svensk mästare i Yrkes-SM:s kategori för kockyrket. Foto: Worldskills Sweden/Flickr, Marina Nilsson

Hur känns det i dag?
– Det känns bra, men jag är fortfarande lite i chock och har inte fattat det än!
I går kväll kom jag hem från Växjö, där tävlingen var. I dag har jag varit i skolan och skrivit nationella provet i engelska.

Hur gick tävlingen till?
– Vi var sex som tävlade i fem olika moment. Ett var knivteknik, man skulle skiva rättika i så tunna skivor att det gick att se igenom. Sedan fick vi smaka på en vegetarisk gryta och skulle känna igen så många som möjligt av de tretton ingredienserna. Efter det skulle vi stycka vildsvin i bitar på 125 gram, utan att ha våg.
Vi skulle också slå tre deciliter majonnäs utan mått och så göra en sås som passade till en sousvidad, rimmad torsk.

Tilda Svensson under tävlingen. Foto: Worldskills Sweden/Flickr

Roligast var majonnäsen, det blev lite puls när alla vispade samtidigt!

Om tävlingen

  • Yrkes-SM ordnas av Worldskills Sweden. Över 200 ungdomar har tävlat om titeln svensk mästare inom 30 olika yrken.
  • Kocktävlingen arrangeras av yrkesnämnden UHR, utbildningsrådet för hotell och restauranger, där bland andra Hotell- och restaurangfacket och Visita ingår.

Hur gick det för dig i momenten?
– Vi har inte fått delresultaten, men det jag tyckte var svårast var rättikan. Med köttet tror jag att jag låg lite i underkant. Såsen var jag nöjdast med, jag gjorde en emulsion med pepparrot och äpple. Roligast var majonnäsen, det blev lite puls när alla vispade samtidigt!

Vad händer framöver?
– Nästa år går jag sista året på programmet för mat och dryck på Apelrydsskolan i Båstad. Jag har jobbat extra som kallskänka på ett jobb och som köksbiträde på ett annat, men i sommar ska jag jobba som kock och med servering på ett annat ställe, Villa Sjötorp i Ljungskile.

Blir det mer tävlande?
– Ja, det är drömmen!