Nyheter tävling

Hallå där, Tilda Svensson

I helgen avgjordes Gymnasie-SM för branschelever. Tilda Svensson från Apelrydsskolan i Båstad vann kocktävlingen ihop med sin lagkamrat Zeke Westerlund.

Publicerad 23 mars 2023
Hallå där, Tilda Svensson
Zeke Westerlund och Tilda Svensson vann kockdelen i Gymnasie-SM. Foto: Visita

Tilda Svensson har mycket för sig just nu. Hon gör praktik på restaurang Project i Göteborg och nyligen var hon på studiebesök i Schweiz, en vinst i en tävling hon vann ifjol. Och i helgen kammade hon hem segern i ytterligare en tävling: Gymnasie-SM för hotell- och restaurangelever.   
– Det har varit mycket ett tag nu, så jag och Zeke som jag tävlade hade svårt att få tid att träna tillsammans. Vi hann inte träna jättemycket, men vi kände oss hyfsat förberedda i alla fall.

Hur var själva tävlingen?
– Jag tycker att vi alla som var med ska ha en stor eloge för att det var en så härlig stämning. Alla ville att alla skulle prestera på hög nivå. Det var en peppande och skön stämning. Men det var självklart nervöst också, vår lärare höll på att dö av stress. Men det är nog värre att titta på.

Fakta: Gymnasie-SM

  • Gymnasie-SM anordnas av Visita, och är öppen för elever som går sista året på programmen Hotell- och turism eller Restaurang- och livsmedel. Tävlingarna är uppdelade i tre grenar: hotell/turism, kök och servering. Årets vinnare är dessa:
  • Kök: Tilda Svensson och Zeke Westerlund, Apelrydsskolan, Båstad.
  • Servering: Nicole Njie och Henry Chuprunov, Internationella Hotell- och Restaurangskolan, Stockholm.
  • Hotell/turism: Lionel Skulis och Alexander Olsson, Gymnasieskolan Vipan, Lund.

Varför vann just ni?
– Jag tror att min och Zekes starkaste sida är att vi jobbar fantastiskt bra tillsammans. Det är en enorm fördel som vi fick bra kritik för. Det beror nog dels på att vi känner varandra bra, dels på att vissa människor bara funkar bra ihop.

Vad vill du göra i framtiden?
– Någon gång i framtiden vill jag driva eget. Det är det väldigt långsiktiga målet. Det finns sjukt mycket bra krogar i Sverige och utomlands som jag gärna skulle vilja hinna jobba på. Sedan skulle jag gärna vilja tävla mer.  

Har du fler tävlingar på gång?
– Ja, vi har ju Årets kockelev och Bocuse d’Or Sweden Commis Award ganska snart. Tanken är att jag ska skicka in något, vi får se vad jag hinner med.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här