Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hårt klimat för världens fackligt aktiva

Klimatet har hårdnat för världens fackliga kämpar, visar världsfacket IFS rapport om kränkningar av fackligt aktiva. Även i hotell- och restaurangbranschen fängslas, avskedas och pressas fackrepresentanter världen över.

Publicerad 14 juni 2011

Förra året miste 90 personer livet på grund av sitt fackliga engagemang och ytterligare minst 75 hotades till livet, visar årets rapport från IFS om säkerhetsläget för världens fackligt aktiva. Till dessa dystra siffror tillkom dessutom 2 500 arresteringar och minst 5 000 avskedanden av anställda som engagerat sig fackligt.  

Farligast är Colombia och Guatemala som stod för de flesta dödsfallen, men hot och våld rapporteras från en lång rad länder. Fackligt aktiva i stort sett alla näringar drabbas.

Hotell- och restaurangbranschen är inget undantag. På Maldiverna avskedades förra året 14 fackligt aktiva anställda från lyxhotellet Shangri-La efter att ha protesterat mot felaktiga uppsägningar. Ytterligare 19 arbetare på ett annat lyxhotell, Kurumba, satt fängslade i ett dygn efter att ha strejkat för högre löner och bättre personalboende. En domstol kom senare fram till att arresteringen var olaglig. I Azerbaijans huvudstad Baku pressades 165 anställda på flera olika McDonaldsrestauranger att gå ur facket för att få behålla sina jobb.  

Även i Europa förtrycks fackligt engagerade. Ett exempel är det tjeckiska hotellet The Zámecký Hotel Sychrov som sparkade alla fackliga företrädare, sammanlagt sju stycken, med hänvisning till omorganisationer.

Fakta: Rapporten

Rapporten ”Violations of trade union rights” tas fram varje år av Internationella fackliga samorganisationen, IFS, och bygger på uppgifter från drygt 300 medlemsförbund i olika länder. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här