Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fler turister väljer Sverige

Allt fler väljer att turista i Sverige, visar Tillväxtverkets rapport om turismåret 2010. Sammanlagt sysselsatte turisterna 162 000 personer förra året, de flesta i hotell- och restaurangbranschen.

Publicerad 23 juni 2011

Både de inhemska och utländska turisterna blev fler i Sverige under förra året. Sammanlagt ökade näringens totala omsättning med 3,2 procent, till nästan 255 miljarder kronor. Av det stod den inhemska turismen för runt hälften, utländska resenärer för drygt 34 procent och resterande 17 procent kom från svenska affärsresenärer.
 
Turisterna och resenärerna spenderade mest pengar på shopping, boende och restauranger. Under förra året bodde och åt turisterna för hela 76,5 miljarder kronor, vilket är nästan en tredjedel av den totala summan.

Sammanlagt sysselsatte turismen drygt 162 000 svenskar år 2010. Av dem arbetade 75 300 personer i hotell- och restaurangbranschen. Det är en ökning med 48 procent sedan början av 2000-talet.
– Det är fantastiskt att följa den positiva utvecklingen för turistnäringen. Sverige har mycket att erbjuda vilket innebär att turismen skapar jobb och tillväxt i hela landet. Jag tror att möjligheterna för branschen att fortsatt växa och utvecklas är mycket goda, inte minst med tanke på att de globala resandet bedöms växa med cirka fem procent per år fram till år 2020, sade näringsminister Maud Olofsson när rapporten presenterades.

Fakta: De populäraste besöksmålen förra året.

1. Liseberg (2,9 miljoner besökare).
2. Malmö Folkets Park (2,8 miljoner besökare)
3. Kulturhuset i Stockholm (2 miljoner besökare).

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.