Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Här är LO:s mål för framtiden

Halverat löneglapp mellan könen, färre visstider och heltid som norm. Det är några av LO-förbundens gemensamma mål för de tre kommande kongressperioderna, som presenterades i dag.

Publicerad 13 mars 2015
inlinebild
Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: LO

– Det är roligt att som LO:s ordförande kunna presentera de områden som vi är överens om. Det stärker vårt samarbete. Det ger oss större möjligheter att få igenom våra krav under de kommande avtalsrörelserna, sade Karl-Petter Thorwaldsson när några av LO-förbundens ordförande i dag presenterade sina gemensamma mål för de kommande 13 åren.

Målen är både mer övergripande, som full sysselsättning och högre sysselsättningsgrad, och mer konkreta, som jämställda löner. Lönegapet mellan män och kvinnor ska minska med minst 6 procentenheter fram till 2028, skriver LO i sitt måldokument.
– Olika yrken bidrar faktiskt till att vi har ett gott liv. Där är bilmekaniker och undersköterskor är lika viktiga. Vi måste se till att gapet mellan kvinno- och mansdominerade branscher sluts. Att halvera det gapet under den här tiden känns som ett rimligt mål. Det är viktigt för jämställdheten att lönerna också blir mer jämställda, sade Kommunals ordförande Annelie Nordström.

LO vill också begränsa visstidsanställningarna. År 2028 ska bara 10 procent av arbetarna vara anställda på detta vis.
– I kvinnodominerade yrken är deltid normen. Det är en av de viktigaste faktorerna bakom att kvinnor har sämre förutsättningar att försörja sig. Heltid som norm är en mycket viktig sak för jämställdhet, inte bara i arbetslivet utan också i familjelivet, sade Annelie Nordström.

LO konstaterar också att industrin ska anses vara löneledande och att lönekraven i avtalsrörelserna ska ge kännbara löneökningar för medlemmarna, sade IF Metalls ordförande Anders Ferbe.
– Våra lönekrav ska ligga på en sådan nivå att de faktiskt genererar en reallöneökning för våra medlemmar. Det innebär att vi säger nej till alla lockrop om sifferlösa avtal. Det är också ett oerhört starkt ställningstagande att löneökningarna i våra avtal är för de mest utsatta på arbetsmarknaden.
De här målen ska dock inte fungera som avtalskrav under de kommande avtalsperioderna, sade Karl-Petter Thorwaldsson. De ska i stället ses stöd för arbetet med LO:s samordning.    
– Det ger stadga i vårt förhandlingsarbete de kommande tre kongressperioderna.

Några av LO:s mål

 • Reallöneökningar för arbetare.
 • Minskat löneglapp mellan arbetare och tjänstemän, samt mellan kvinnor och män.
 • Större höjning av lägstalönerna än av genomsnittslönerna.
 • De kollektivavtalade lägstalönerna för vuxna, ej under upplärning, ska ligga på en nivå som minst motsvarar 75 procent av medellön för en arbetare.
 • Låg löneglidning.
 • Visstidsanställningarna ska begränsas till 10 procent av arbetarna.
 • Så kallat daglöneri ska inte tillåtas.
 • Heltid som norm för alla.
 • Begränsa in- och uthyrning av arbetskraft inom LO:s områden.
 • Bättre reglering av arbetsmiljöfrågor.
 • Pensionen för arbetare ska vara lägst 72 procent av slutlönen.
 • Bättre skydd vid arbetsskada, sjukdom och omställning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här