Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Handeksem dolt arbetsmiljöproblem

Röda, fnasiga händer som kliar och svider är vanligt bland hotell- och restaurangbranschens anställda. Nu kräver Arbetsmiljöverket att kunskaperna om handeksem förbättras.

Publicerad 4 juni 2012

Ungefär 600 000 svenska anställda lider av handeksem man har fått genom arbetet. Det framgår av Arbetsmiljöverkets nya rapport om handeksem som arbetsmiljöproblem. Rapporten pekar ut en rad yrkesgrupper som extra utsatta. Dit hör bland annat städare, kallskänkor, köksbiträden och konditorer. Förklaringen till detta ligger i att dessa yrken ofta arbetar med vatten och olika kemiska ämnen.  

Statistiken visar också att kvinnor drabbas betydligt oftare än män. Detta gäller även inom yrkesgrupperna.
– Även i samma yrken kommer kvinnor i kontakt med väta mer än män. Det tyder på att arbetsuppgifterna inte är desamma för kvinnor och män, säger Carola Lidén, professor på Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom rapporten.
Speciellt utsatta är unga kvinnor, vilket kan förklaras av att många unga får sina första jobb i dessa branscher.

Arbetsmiljöverket ser allvarligt på problemet och kräver nu att såväl arbetsgivare och yrkesskolor som anställda tar problemet på allvar.
– Arbetsgivare och arbetstagare behöver samverka mot riskerna. Människan måste skyddas mot handeksem på grund av jobbet, säger Leif Aringer, överläkare på Arbetsmiljöverket.

Fakta: Handeksem

  • År 2010 anmäldes i Sverige endast 221 fall av hudsjukdom som arbetsskada, motsvarande 2,4 procent av alla anmälda arbetssjukdomar.
  • 65-70 procent av de som har handeksem söker läkare för sin sjukdom.
  • Vid en långtidsuppföljning av personer som anmält hudsjukdom som arbetsskada uppgav 82 procent att sjukdomen medfört någon form av förändring av arbetssituationen.

Källa: Arbetsmiljöverket Rapport 2012:8

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här