Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Få bowlinghallar klarar kraven

Nästan ingen av bowlinghallarna i Arbetsmiljöverkets stora granskning uppfyller kraven. I Stockholms, Uppsala och Gotlands län har nu samtliga hallar inspekterats, och ingen har klarat säkerhetskraven.

Publicerad 15 juni 2012

I fjol beslutade Arbetsmiljöverket att landets samtliga 350 bowlinghallar skulle inspekteras. Bakgrunden var en rad olyckor runt om i Europa där kägelmaskiner varit iblandade. För att undvika liknande olyckor i Sverige kräver verket nu bland annat att det ska finnas tillräckliga skydd för personal som arbetar med maskinerna. Hittills är det dock få av hallarna som har uppfyllt kraven. I Arbetsmiljöverkets Stockholmsdistrikt, som omfattar Stockholms, Uppsala och Gotlands län, hade faktiskt inte någon av de 38 inspekterade bowlinghallarna tillräckliga skydd.
– Inte ens de som hade fått nya maskiner år 2011 uppfyllde kraven. Men det var ingen överraskning. Det finns bara ett fåtal leverantörer och vi vet att de maskinerna inte klarar kraven, säger Hans Johansson som varit ansvarig för bowlingtillsynen i Stockholmsdistriktet.  

Bowlinghallarna har själva fått göra en handlingsplan för hur och när säkerheten ska förbättras. De hallar som sedan inte följer sin egen plan riskerar att få betala viten på hundratusentals kronor.
– Vi har satt 50 000 kronor per maskinpar, så storleken på vitet beror ju dels på hur många banor man har och hur många man inte har åtgärdat, säger Hans Johansson.

Bowlingföretagare har klagat på att de hårdare kraven medför stora kostnader, vilka kommer att få en del mindre hallar att gå omkull. Hans Johansson tar kritiken med ro.
– Många vill inte göra något alls och då är allt kostsamt. Men det finns många olika lösningar till olika priser, beroende på hur händig man är och hur man jobbar med maskinerna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här