Nyheter tävling

Han är årets unga kock

Det blev HRF:aren Pontus Lindgren från restaurang Omaka i Stockholm som tog hem segern i Årets unga kock 2021. Nu ska han representera Sverige i världsfinalen i Paris i september.

Publicerad 29 mars 2021
Han är årets unga kock
Pontus Lindgren på restaurang Omaka är årets unga kock 2021. Foto: Petter Bäcklund/Omaka, Chaîne des Rôtisseurs

I slutet av förra veckan gick finalen i Årets unga kock 2021. Där möttes Jonas Svensson, Lux dag för dag, och Pontus Lindgren från restaurang Omaka. När finalen var avgjord stod Pontus som vinnare.
Grattis! Hur var tävlingen?
– Jag har inte hunnit ge arrangörerna så mycket feedback, men jag tycker att duellkonceptet inte är lika bra som det tidigare. Sedan hade vi lite för lite tid, två timmar och en kvart på att laga en trerätters med hög nivå.

Vad lagade du?
– Till förrätt gjorde jag en tartar på flank, till varmrätt körde jag en smörbakad röding och till dessert var vi tvungna att göra en chokladmousse, så då gjorde jag en med sockerkaka, brynt smör, citron, rabarberkompott och crumble. Till varmrätten gick jag alldeles för simpelt, det kommer jag att vara besviken på tills jag går i graven.

Årets unga kock

Tävlingen är öppen för kockar under 27 år, som arbetar på restauranger anslutna till det gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs. Världsfinalen hålls i Paris senare i september, då möts kockar från ett 20-tal länder.

Vad är planen nu?
– Nu är det att jobba på som vanligt ett tag, sedan ska jag och min chef Christian Siberg sätta upp en plan inför Paris. Vi ska försöka plocka in folk som vill hjälpa till. Sedan är det bara att köra. Det blir hårdträning i minst fyra månader innan finalen.

Vilken blir din största utmaning i finalen?
– Det är nog att hålla huvudet kallt och inte slappna av. Bara köra på hela vägen, och få lite mer slutfinish denna gång, så både smaker och utseende sitter. Det är nog min utmaning.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här