Nyheter TÄVLING

Han är Årets kockelev

HRF:aren Adam Österdahl som går Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Wisbygymnasiet tog hem segern i Årets kockelev. Vinnarreceptet bestod bland annat av en korv gjord på fisken id.

Publicerad 4 maj 2022
Han är Årets kockelev
Adam Österdahl, flankerad av Andreas Stenberg, tävlingsordförande och Ulrika Brydling, tävlingsledare Årets kockelev. Foto: Privat

Hur går tävlingen till?
I januari fick vi tävlingsuppgifterna. Vi skulle konstruera en rätt för fyra personer på temat blå-grönt. Det är väldigt högt miljöfokus i tävlingen, och vi har det på min skola också. För oss var det självklart att vi skulle följa det temat stenhårt. Tankarna gick till gotländskt, och havet. Tyvärr är det så med Östersjön att den inte mår så bra. Men det finns en fisk som är väldigt bra, och det är id. Den äter fosfor och kvävebindande växter. Den går inte att äta som den är för det är otroligt mycket ben. Vi gjorde en färs av den. Och då tänkte jag – varför inte en korv? Så det blev en idkorv med blåmussla och gräslök. Jag tror att jag har gjort den i femton upplagningar före tävlingen.

Och det fick juryn på fall?
– Den blev framför allt väldigt imponerad av att jag hade modet att använda id, och göra en korv. Jag har lagt ned min själ i det här, så det är kul att folk uppskattar det.

Var du nervös?
Jag trodde jag skulle vara mer nervös än jag var. Vi har lagt ner väldigt mycket tid på det här. Just på tävlingen var jag inte så nervös. Det kom efter, när vi väntade på resultatet. Men just under tävlingen var jag lugn.

Jag ser det som att det är vi som har gjort det här tillsammans.

Du pratar mycket om ”vi”, vilka menar du då?
Framför allt mina lärare och skolan. De gör allt de kan för att vi som elever ska kunna utmana oss på det sättet. Olle Isaksson, min commis, har gjort ett fantastiskt arbete i köket. Sen har jag haft andra runtomkring, en korvmakare på Gotland som har hjälpt mig mycket, jag har lånat tallrikar från en lokal keramiker. Jag ser det som att det är vi som har gjort det här tillsammans.

Hur har ni firat?
Det har varit mycket intryck, mycket att landa i, så det har inte blivit så mycket än. Nu ska vi äta tårta i eftermiddag här på skolan. Så ska jag bjuda hem dem som hjälpt mig på den här resan så att vi får umgås.

Snart tar du studenten, vad ska du göra sedan?
Ja, precis. Det här var en tidig studentpresent. I sommar och höst ska jag jobba på Lilla Bjers här på Gotland. Sedan har jag tankarna inställda på Stockholm. Vi får se vad som händer.

Kommer du fortsätta tävla?
Jag vill absolut tävla mer, jag gillar att utmana mig själv. Andra elever på skolan blir inspirerade, det är jätteroligt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här