Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Sofi Laestander

Sofi Laestander är HRF-medlem sedan en månad tillbaka och från och med i dag fast anställd på Max på Stortorgeti Malmö.

Publicerad 1 mars 2012
inlinebild
Sofi Laestander är sedan i dag fast anställd på sin arbetsplats. Foto: Privat

I dag har du bytt anställningsform, från anställd på ”enstaka dagar” till tillsvidareanställd. Hur gick det till?
– Jag gick på en av Hotell- och restaurangfackets introduktionskurser
för medlemmar och ickemedlemmar. Jag har jobbat som anställd på enstaka dagar i 1,5 år och fick genom kursen reda på att om man har jobbat minst 15 timmar i veckan i ett år så har man rätt att bli erbjuden en annan anställningsform.

Vad gjorde du då?
– Då ringde jag till min chef och sa att jag ville ha en annan anställningsform, och då sa han att ”vi fixar det”. Det är lättare än man  tror när man kräver istället för att be.

Vad blev det för anställning?
– Jag pluggar vid sidan om, så jag sa att jag ville jobba 10 timmar i
veckan. Det blev en tillsvidareanställning, den första i mitt yrkesverksamma liv.

Vad är fördelen med det?
– Det är flera saker. Nu blir jag schemalagd och behöver inte alltid
ha mobiltelefonen på. Sedan är det en del av det fackliga löftet. Om
jag inte använder min rätt till en tryggare anställningsform utan
fortsätter på ”enstaka dagar” bara för att det fungerar för mig, då
bjuder jag under mina arbetskamrater i och med att jag godtar osäkrare
villkor än jag behöver.

Om Enstaka dagar

Anställningsformen kan användas för anställningar där arbetstiden inte går att schemalägga. Den som jobbar kan antingen acceptera eller avvisa erbjudet arbete.Enligt kollektivavtalet har den som har arbetat i genomsnitt 15 timmar per vecka under minst en tvåmånadersperiod förtur till ytterligare enstaka dagar, om sådana finns att tillgå.Om man har arbetat i genomsnitt 15 timmar per vecka under ett helt år måste arbetsgivaren erbjuda annan anställningsform om den anställde begär det. Sysselsättningsgraden beräknas på genomsnittligt arbetad tid under föregående 12-månadersperiod. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här