Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Josefin Brink

Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Partiet beslutade på sin kongress nyligen att verka för att bemanningsföretag ska förbjudas.

Publicerad 18 januari 2012
inlinebild
Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: Gabriel Liljevall

Varför?
– För det första var det här ett yrkande som kongressen, inte partistyrelsen, röstade för. Men principiellt gillar vi inte bemanningsföretag. Vi tycker inte att de hör hemma på arbetsmarknaden. Hela verksamheten med inhyrning skapar problem. Det mest uppenbara är den lucka i lagen om anställningsskydd som gör det möjligt att säga upp egen personal och ta in inhyrd.

Hur skulle förbudet gå till?
– På kort sikt är det inte juridiskt möjligt. Vi är bundna av vårt EU-medlemskap och de regler som gäller där. Därför måste vi först lyfta frågan på EU-nivå. Men vi är inte så naiva att vi tror att det bara är att förbjuda bemanningsföretag, så blir allt bra.

Man vad skulle hända med alla bemanningsanställda?
– Detta är ett märkligt argument som bemanningsföretagen och arbetsgivarna själva använder, att jobben skulle försvinna. De här människorna gör ju ett arbete i en verksamhet som inte skulle läggas ner om bemanningsföretagen skulle försvinna. Arbetsgivare som har behov av arbetskraft får väl anställa själva.  

Går det inte att förbättra reglerna i stället, måste man förbjuda?

– Jo, vi kommer att arbeta vidare med att försöka reglera och täppa till kryphålen för de här företagen. Men det är viktigt att se helheten i ett längre perspektiv. Det finns ingen anledning att bemanningsföretag måste finnas.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här