Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Mathias W Emilsson

Mathias W Emilsson sa nej till att provjobba oavlönat och gjorde sedan arbetsgivarens förslag känt i sociala medier. Något som fler borde göra, tycker han.

Publicerad 26 mars 2014
Hallå där, Mathias W Emilsson
En bit av sms-konversationen om provjobbet.
inlinebild
”Tacka nej” är Mathias W Emilssons råd till den som erbjuds oavlönat provjobb. Foto: Privat

Hur kom det sig att du tackade nej till att jobba utan lön under en eftermiddag?
– Jag känner till det kollektivavtal som Café Göteborg har skrivit på och där är det inte tillåtet med gratis arbetskraft. Det strider också mot svensk lag att arbeta utan att få ersättning. Dessutom betalar inte gratisjobb min hyra, mat eller fritidsaktiviteter. Därför valde jag att tacka nej.

Har du råkat ut för det här förut?
– Nej, jag har jobbat på snart sju ställen här i Umeå och aldrig stött på det. Så det här var första gången.

I dag säger en representant för kafét att det var ett missförstånd. Vad säger du?
– Det syns tydligt på vår sms-konversation att det inte var ett missförstånd. De skrev i två olika meddelanden om att ”komma in och provjobba mellan 16.30 och 19.30” och det var uppenbart att jag skulle jobba eftersom de bad mig att ha arbetskläder. Det säger man inte om det rör sig om anställningsintervju och gå igenom policyer.

Hur försörjer du dig nu?

– Jag har ett deltidsjobb tillsvidare 25 procent på ett hotell och jobbar enstaka dagar på snart fyra restauranger. Så jag söker jobb för att fylla ut på de lediga timmarna.

Har du några tips till andra som får förslag om att jobba utan lön?
– Tacka nej. Det är det första, säg ifrån att det inte är okej. Det är det enda sättet att få stopp på de där tokigheterna som arbetsgivarna håller på med. Gå ut i media, så får allmänheten veta hur det ligger till.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.