Nyheter tävling

Hallå där, Fabian Olli Johanson

Han har redan vunnit titeln Årets ekokock och tävlat i Årets unga kock. I förrgår utsågs Fabian Olli Johanson till Årets Framtidslöfte på Restauranggalan.

Publicerad 24 oktober 2018
Hallå där, Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson tar emot priset ”Årets Framtidslöfte”. Foto: Mikael Gustavsen/Tidningen Restauranger & Storkök

Hur känns det?
– Det känns bra, tack. Väldigt bra. Jag var nominerad i samma kategori förra året, så det kändes väldigt roligt att ta hem det i år. Jag tycker att det är ett väldigt fint pris, som jag värdesätter mycket. Folk som har vunnit det tidigt är personer som jag ser upp till och beundrar. Det är kul att man har sett vad jag gör och tycker att det är bra.

Fler vinnare från Restauranggalan 2018

  • Årets Sommelier: Peter Haldén.
  • Svenska Kockars Förenings Ungdomsstipendiat: André Edlund
  • Årets Matsalsteam: Gastrologik, Stockholm
  • Årets Hederspris: Karin Fransson
  • Årets Arbetsplats: Långbro Värdshus, Stockholm

Restauranggalan anordnas av branschtidningen RS tillsammans med bland andra Restaurangakademien, Svenska kockars förening och Restaurang- och Hotellhögskolan.

Varför är du ett framtidslöfte?
– Jag tror att jag är ett framtidslöfte för att jag går min egen väg. Det finns en väldans massa vägar i restaurangbranschen, det är därför branschen är så fantastiskt roligt. Jag kanske vågar ta vägar som inte alltid är solklara för andra. Och så gör jag det med passion. Jag anser att vad du än tar dig för så ska det vara helhjärtat.

Vad har du för yrkesmål?
– Jag har som mål att fortsätta jobba med yrkesskickliga, passionerade människor. Anledningen till att jag har det här drivet i dag är att jag har haft turen att få jobba med duktiga och skickliga människor, både kockar och andra i servis och bar. Sedan vill jag våga testa på många olika saker. Jag är ganska rastlös av mig. För mig är det nog det mest gynnsamma, att jobba med lite av varje. Inget jobb är för stort och inget för litet.

Hela motiveringen

”En särdeles sympatisk ung person med driv, ödmjukhet, kunskap, nyfikenhet. Köksrutiner i nivå med erfarna kockkollegor som studeras noga. Brinner för bra råvaror, möjlighet till självförsörjning, lagar smakrik mat och kommunicerar gärna med gäster, har modigt och lyckosamt antagit utmaningen att tävla har drömmen och drömmer om egen krog.”

Nyheter diskriminering

Städerska DO-anmäler hotell

En städerska på ett Göteborgshotell fick inte sin tidsbegränsade anställning förlängd. För att hon föddes som man, menar städerskan som nu anmält hotellet till DO.

Publicerad 22 januari 2019 Kommentera
Städerska DO-anmäler hotell
Den transsexuella städerskan menar att skälet till att hon fick sluta var att kollegorna var obekväma med att hon använde kvinnornas omklädningsrum. Foto: Colourbox/Ruslan Galiullin

Det var i december som kvinnan, som tidigare genomgått en könskorrigering, fick besked av sin chef om att hennes anställning som städerska på hotellet skulle upphöra. Enligt anmälan förklarade chefen det med att andra kvinnliga anställda var obekväma med att hon använde kvinnornas omklädningsrum.

Detta förnekar dock arbetsgivaren. I sitt svar till Diskrimineringsombudsmannen skriver hotelldirektören att städerskan hade en visstidsanställning som helt enkelt löpte ut. Att den inte förlängdes berodde på att beläggningen hade minskat och inte på hennes könstillhörighet, skriver han.
”Vi informerades om könskorrigeringen vid anställningen och detta har på intet sätt påverkat vårt förhållningssätt till anmälaren.”

DO ska nu besluta huruvida man ska gå vidare med ärendet.

Nyheter LÖN

Löneklyftorna ökar

Tjänstemännens löner har ökat mer än arbetarnas de senaste tre åren. Mest har lärare och socialsekreterare fått, visar LO:s nya lönerapport.

Publicerad 21 januari 2019 Kommentera
Löneklyftorna ökar
Grundskollärare tillhör dem som fått störst löneökning de senaste åren. Foto: Mostphotos

I början av arbetslivet tjänar arbetare och tjänstemän ungefär lika mycket. Faktum är att det skiljer 200 kronor till arbetarnas fördel. Men tjänstemännen drar snabbt ifrån. I 30-årsåldern tjänar tjänstemän i snitt 7 000 kronor mer än arbetare. Det framgår av LO:s Lönerapport 2018, som bygger på siffror från SCB.

Medellönen för arbetare 2017 var 26 500 kronor. För tjänstemän låg medellönen på 39 300 kronor, en skillnad på 48 procent.

Även mellan kvinnor och män skiljer sig lönerna åt. I snitt tjänar män 14 procent mer än kvinnor. Bland tjänstemän är skillnaden större, 21 procent, bland arbetare 13 procent.

Månadslöner genomsnitt 2017:

  • Tillverkningsindustri
    Tjänstemän: 44 100
    Arbetare: 28 100
  • Gruvor och mineral  
    Tjänstemän: 43 500
    Arbetare: 32 300
  • Fastighetsbolag
    Tjänstemän: 44 200
    Arbetare: 27 600
  • Detaljhandel
    Tjänstemän: 36 700
    Arbetare: 25 700
  • Hotell och restaurang  
    Tjänstemän: 31 000
    Arbetare: 23 800
Nyheter förhandling

Missnöjda HRF:are fick 340 000

Under förra året fick sex medlemmar sammanlagt drygt 340 000 kronor som ersättning för misstag som HRF har gjort. – Det är inte så konstigt att det blir fel ibland, säger avtalssekreterare Per Persson.

Publicerad 16 januari 2019 Kommentera
Missnöjda HRF:are fick 340 000
Missade tidsfrister, till exempel när det gäller att ogiltigförklara en uppsägning, ligger bakom många av HRF:medlemmarnas ansökningar om rättsförlust. Foto: Tero Vesalainen/Istockphoto
Per Persson, avtalssekreterare HRF.

Medlemmar som är missnöjda med hur Hotell- och restaurangfacket skött deras ärenden kan ansöka om rättsförlust. Förbundsstyrelsen tar sedan beslut om de ska få ersättning eller inte. Förra året beviljade styrelsen sex medlemmar sammanlagt drygt 343 000 kronor i ersättning.
– Det kan handla om att vi har missat hålltider, till exempel för att ogiltigförklara en uppsägning. Man kanske har försökt lösa det muntligen utan att formalisera det på rätt sätt, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Fjolårets ersatta rättsförluster är de högsta inom förbundet på många år, både till antal och till genomsnittlig ersättning. Per Persson menar dock att siffrorna inte är anmärkningsvärda, sett till det stora antal förhandlingar som HRF:s ombudsmän genomför varje år.
– Det ska sättas i relation till att vi har 5 000 formella förhandlingar varje år. Det är inte så konstigt att det inträffar misstag.

Så här ansöker du om rättsförlust:

Den som anser att HRF har gjort fel i ett ärende ska först kontakta sin lokalavdelning. Frågan utreds och lämnas till förbundsstyrelsen som sedan fattar beslut.

Det är inte heller alla medlemmar som har fog för sina krav, säger Per Persson.
– Det kan vara så att vi ser när vi utreder ärendet att vi har gjort rätt, även om medlemmen är missnöjd.

För att undvika sådana situationer är det viktigt att ombudsmännen har bra kommunikation med medlemmarna de företräder, säger Per Persson. Men det är också viktigt att medlemmarna själva håller koll på sitt ärende.
– Det är vår skyldighet att berätta vad som gäller, och det är medlemmens skyldighet att reagera om något verkar konstigt.

Fråga om jobbet.
153
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här