Nyheter Tävling

Frida kan bli årets Lily

Nyligen blev det klart vilka tre som tar sig till final i sommeliertävlingen Lily Bollinger. En av dem är HRF:aren Frida Winters.

Publicerad 4 juni 2021
Frida kan bli årets Lily
Frida Winters. Foto: Per Erik Berglund

Grattis!
– Stort tack, det var väldigt kul. Det var klassiska delmoment, som ett teoriprov, ett praktiskt moment som i detta fall blev liggande dekantering, samt en blindprovning där man ska ge full metodik på tre viner, slutledning med serveringsförslag, producent, namn på vin och årtal. Alla som var med och tävlade var otroligt duktiga, så jag blev chockad när mitt namn ropades upp.

Hur länge har du tränat?
– Jag var anmäld redan förra året, men då blev det inställt på grund av corona. Så jag har jag varit inställd på att tävla sedan dess. Men hårdträningen har varit de senaste månaderna. Jag har fått fantastiskt stöd av vänner, familj, kollegor, tidigare kollegor. Man måste ju träna och de har ställt upp, bedömt och gett feedback.

Frida Winters. Foto: Per Erik Berglund

Vad gör du när du inte tävlar?
– I dag jobbar jag på Kullabergs vingård i Nyhamnsläge i Skåne, som har 14 hektar vinodlingar och producerar eget vin. Under vintern är det främst vingårdsarbete jag har jobbat med. Det är ett precist arbete där inget lämnas åt slumpen. Nu till sommaren öppnar Kullabergs vinbar Skänken upp där jag är ansvarig sommelier. I augusti går flyttlasset tillbaka till Uppsala och jobb på Frantzén i Stockholm.

När visste du att du skulle bli sommelier?
– Jag gick min första utbildning 2015, när jag var 22, och egentligen inte hade druckit så mycket vin själv. Jag gjorde det för att kunna ge bättre service till gästerna. Jag kände att om jag förstår dem och produkterna bättre, så kan jag ge bättre service. Sedan har jag även jobbat med vinmakning i Sydafrika och Chablis. Man får en helt annan förståelse för hela processen om man är med hela vägen. Det gör mig till en bättre sommelier.

Om tävlingen

Tävlingen Lily Bollinger utser sedan 2002 Årets kvinnliga sommelier. Tävlingen är uppkallad efter Lily Bollinger, som framgångsrikt drev champagnehuset Bollinger under flera decennier.

Hur förbereder du dig till finalen i september?
– Jag går en tvåårig fortsättningsutbildning på Restaurangakademien, WSET Level 4 Diploma, och det hjälper till. Men sedan är det bara att träna mer. Jag fick en känsla för vad som krävs, både praktiskt och teoretiskt. Jag var inte beredd på hur nervös man skulle bli framför en jury. Men om man tränar gör det inget att man blir nervös, då sitter det i handleden.

Hur kommer det att gå?
– Jag siktar på att vinna. Det ska bli superroligt att tävla i finalen.

Fotnot: De övriga två finalisterna är Anette Andersson från Harlequin by Hunger och Törst, Umeå och Cathrine Almqvist från Tocayo, Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här