Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fortsatt medlemstapp 2012

Vid årets slut hade Hotell- och restaurangfacket just över 31 000 medlemmar -- nästan 2 000 färre än vid årets början.

Publicerad 9 januari 2013

Sorgligt, menar HRF:s ordförande Ella Niia. Men det kommer inte att leda till några snabba förändringar av verksamheten, säger hon. Problemet har funnits i flera år, liksom diskussionerna om hur förbundet ska möta det.
– Vi har mejslat ut inriktningen under flera års diskussioner, och nu är det viktigt att hålla i, att ha lite is i magen.

Kärnan är att få igång den fackliga verksamheten på arbetsplatserna och att bygga klubbar. Ella Niia hoppas bland annat på de sex nya tjänsterna som organisationsombudsmän, en nyordning som blir fullt aktiv under februari.
– Vi vet att många unga inte har något emot facket i sig utan att det ofta handlar om att man helt enkelt inte får frågan. Och då måste det finnas någon på jobbet som frågar.

Men det handlar inte bara om att värva medlemmar. Förbundet skriver in många, men tappar ännu fler.
– Det är klart att folk ibland är missnöjda med vilken hjälp man har fått, men det är inte huvudförklaringen. Vanligare är då att man inte har råd, eller har gått över till en annan bransch.

Som helhet har förbundets medlemsantal minskat med 5,9 procent. Skillnaderna är stora mellan HRF:s olika lokalavdelningar. Stockholmsavdelningen har tappat minst, 2,7 procent, medan Karlstadsavdelningen blivit av med 10,3 procent av medlemmarna.
Bland övriga LO-förbund är det mer blandat. De flesta minskade sitt medlemsantal något, medan tre förbund – Kommunal, Pappers och särskilt Handels – ökade.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här