Nyheter arbetskraftsmigration

Förslag: Skadestånd för indraget arbetstillstånd

Arbetskraftsinvandrare som blir av med sitt arbetstillstånd eller nekas förlängt tillstånd på grund av arbetsgivarens fel ska kunna få skadestånd. Det är ett av flera förslag i en ny utredning.

Publicerad 28 februari 2018
Förslag: Skadestånd för indraget arbetstillstånd
Arbetskraftsmigranter som förlorar sina arbetstillstånd på grund av brister i anställningen kan få rätt till skadestånd. Foto: Colourbox

Utredningen, som tillsattes i juni 2017, har haft till uppdrag att ta fram förslag som skyddar arbetskraftsinvandrare från att drabbas när arbetsgivare gjort fel. I dag överlämnades resultatet till migrationsminister Heléne Fritzon.

Utredaren Bertil Ahnborg föreslår att arbetskraftsinvandrare ska få rätt till skadestånd i flera situationer. Det gäller till exempel om deras arbetstillstånd återkallats på grund av brister i anställningen som orsakas av arbetsgivaren. Det ska även gälla om en förlängning av tillståndet eller en ansökan om permanent uppehållstillstånd avslås av samma skäl.

Skadeståndet ska ”motsvara den kränkning som arbetsgivarens underlåtenhet innebär”.

– Rådande regelverk togs fram av den förra borgerliga regeringen och leder ibland till orimliga konsekvenser för arbetstagaren, även om det är arbetsgivaren som gjort fel. Vi ska ta tillvara på kompetensen som är så viktig för svenska företag, säger migrationsminister Heléne Fritzon.

För att arbetskraftsinvandraren ska kunna kräva skadestånd från sin arbetsgivare bör ett tidsbegränsat uppehållstillstånd kunna beviljas, föreslår utredningen.

Däremot anser utredaren inte att någon straffrättslig påföljd bör införas för arbetsgivare som missköter sig.

Förslaget ska nu ut på remiss. Det föreslås börja gälla 1 november 2018.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här