Nyheter arbetskraftsmigration

Förslag: Skadestånd för indraget arbetstillstånd

Arbetskraftsinvandrare som blir av med sitt arbetstillstånd eller nekas förlängt tillstånd på grund av arbetsgivarens fel ska kunna få skadestånd. Det är ett av flera förslag i en ny utredning.

Publicerad 28 februari 2018
Förslag: Skadestånd för indraget arbetstillstånd
Arbetskraftsmigranter som förlorar sina arbetstillstånd på grund av brister i anställningen kan få rätt till skadestånd. Foto: Colourbox

Utredningen, som tillsattes i juni 2017, har haft till uppdrag att ta fram förslag som skyddar arbetskraftsinvandrare från att drabbas när arbetsgivare gjort fel. I dag överlämnades resultatet till migrationsminister Heléne Fritzon.

Utredaren Bertil Ahnborg föreslår att arbetskraftsinvandrare ska få rätt till skadestånd i flera situationer. Det gäller till exempel om deras arbetstillstånd återkallats på grund av brister i anställningen som orsakas av arbetsgivaren. Det ska även gälla om en förlängning av tillståndet eller en ansökan om permanent uppehållstillstånd avslås av samma skäl.

Skadeståndet ska ”motsvara den kränkning som arbetsgivarens underlåtenhet innebär”.

– Rådande regelverk togs fram av den förra borgerliga regeringen och leder ibland till orimliga konsekvenser för arbetstagaren, även om det är arbetsgivaren som gjort fel. Vi ska ta tillvara på kompetensen som är så viktig för svenska företag, säger migrationsminister Heléne Fritzon.

För att arbetskraftsinvandraren ska kunna kräva skadestånd från sin arbetsgivare bör ett tidsbegränsat uppehållstillstånd kunna beviljas, föreslår utredningen.

Däremot anser utredaren inte att någon straffrättslig påföljd bör införas för arbetsgivare som missköter sig.

Förslaget ska nu ut på remiss. Det föreslås börja gälla 1 november 2018.

Läs också

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här