Nyheter arbetskraftsmigration

Forskaren: ”Arbetaren är nästan livegen”

Arbetskraftsinvandrare hamnar lätt i beroendeställning till arbetsgivaren, speciellt om de även får hjälp med bostad. Professor Anders Kjellberg är kritisk till hur lagstiftningen är utformad.

Publicerad 28 juni 2017
Forskaren: ”Arbetaren är nästan livegen”
Den som kommer ensam till ett nytt land hamnar lätt i beroendeställning till arbetsgivaren. Foto: Colourbox
Anders Kjellberg. Foto: K-G Pressfoto

Anders Kjellberg, professor vid Lunds universitet, har tillsammans med kollegan Olle Frödin forskat kring arbetskraftsinvandrare i hotell- och restaurangyrken i Stockholm. Han säger att merparten hamnar hos mindre arbetsgivare och att hälften arbetar utan kollektivavtal. Forskarna kunde också se att en stor del anställdes av arbetsgivare från samma land eller etnicitet. Den gruppen riskerar att hamna i en extra utsatt situation, säger Anders Kjellberg.
– De kommer till ett främmande land och kan inte språket. De kanske får hjälp med bostad av sin arbetsgivare. De hamnar i en väldig beroendeställning.

Han är kritisk till hur lagstiftningen är utformad.
– Att man binder anställda till en arbetsgivare skapar en situation där arbetaren nästan är livegen. Lagstiftningen skapar utsatta arbetare.

De senaste åren har antalet arbetskraftsmigranter minskat. Anders Kjellberg tror att det finns två förklaringar. Den ena är att Migrationsverket 2012 skärpte reglerna något.
– Den andra är att arbetsgivarna har hittat andra alternativ, som till exempel bidragsanställningar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här