Fokus KOLLEGOR I FAMILJEN

Forskaren listar fördelar och fällor med familj på jobbet

Är jobbet inte bara ”som” en stor familj utan släktingar på riktigt? Kerstin Westin har studerat släktrelationer på arbetsplatser och vet vad man ska tänka på.

Publicerad 26 maj 2023
Forskaren listar fördelar och fällor med familj på jobbet
Forskaren Kerstin Westin berättar om för- och nackdelar med släkt på jobbet. Foto: Colourbox

Familj på jobbet? Det behöver inte vara något problem, säger Kerstin Westin, forskare vid Umeå universitet, som undersökt hur vanligt det är med släktband på arbetsplatser. 

Tre fördelar

Kerstin Westin. Foto:
Umeå Universitet

 ✅ Praktiskt. Det är smidigt att ­rekrytera egna, eller anställdas, släktingar. Särskilt till sommarjobb. ”Det går fortare och du rekommenderar troligen inte ditt barn eller någon släkting om du inte tror att de skulle göra ett bra jobb.”

✅ Någon som fattar. Det kan vara skönt att ha sin partners eller familje­medlems förståelse för arbets­belastningen, efter­som hen också jobbar där.

✅ Kontakten. Den som är ny på jobbet kan ha lättare att fråga en släkting och vara öppen med sin osäkerhet när det är någon man redan har en relation till.

Balansgång

Om det finns släktskap mellan anställda och någon i ledande ställning får den som är chef vara vaksam. ”Inte göra något som uppfattas som att någon får fördelar eller styra mer än andra för att man är släkt.

Tre fallgropar

❌ Svågerpolitik. Om en rekrytering görs bara för att man är släkt och personen inte passar för jobbet är det förstås illa. Men även om rätt kompetens finns kan andra med­arbetare miss­tro den anställda släktingens förmåga, visar forskningen.

❌ Privat trassel. Handlar det om par som jobbar tillsammans ökar troligen risken att en konflikt eller irritation följer med in. ”Jag har suttit på ett möte och anat gliringar. Men sådant kan ju finnas även arbetskamrater emellan. Man får säga till: det där kan ni lämna hemma.”

❌ När det är chefens familj. Det blir mer komplicerat när någon i släktrelationen har en ledande ställning. ”En chef har alltid mer information. Även om den inte går vidare till familjemedlemmen kan andra tro att den gör det. Det kanske tystnar i fikarummet när chefens släkting är med. Man kan vara osäker på vad släktingen för vidare.”

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här