För åttonde året i rad har Stellagalan delat ut utmärkelser till kvinnliga förebilder i restaurangbranschen. En av dem är stjärnkocken Florencia Abella på restaurang Ekstedt i Stockholm.

En målmedveten och inspirerande stjärnkock som jobbar för en god miljö i köket och leder sitt team med en varm och ödmjuk hand.
Så beskrevs Florencia Abella när hon utsågs till årets Stellakock på Stellagalan som ägde rum den 5 maj.
Till Hotellrevyn säger hon att det känns jätteroligt.
– Det är extra speciellt att få just Stellagalans utmärkelse. Det visar att jag är på rätt väg.
Inte längre bara män
Hur står det till med jämställdheten i branschen tycker du?
– Jag tycker att det har hänt mycket de senaste 15 åren. Det är inte längre bara män som har de viktiga rollerna i köken.
Men vi måste fortsätta att jobba med den här biten och se till att alla har samma möjligheter, oavsett kön eller bakgrund. Det är viktigt att komma ihåg att om ingen agerar eller tar första steget så kommer inget att hända.
– Lönemässigt finns det fortfarande mer att göra. Män och kvinnor som gör samma jobb ska ha samma lön. Kön ska inte spela någon roll.
Kvinnor måste bli bättre på att förhandla om lön, men också om andra arbetsvillkor. Det är till exempel superviktigt med en arbetsmiljö där man har chans att växa och utvecklas.
Vill sprida matlagningsglädje
I motiveringen stod det att du leder ditt team med en varm hand. Vad innebär det?
– Jag försöker sprida matlagningsglädje på ett professionellt och varmt sätt. Jag tänker att maten suger i sig alla känslor och allt som händer i köket och att gästerna märker det.
Därför är det superviktigt att mina kockar är stolta och känner sig starka i sin matlagning. Att de känner att de kan det här, men också att de är nyfikna och hela tiden utvecklas.

Jag älskar det jag gör och njuter verkligen av mitt jobb.
Har du alltid velat bli kock?
– Ja. Så fort jag började plugga och gjorde praktik på restaurang så kände jag att det här är perfekt för mig. Ibland kan jag känna att det vore skönt att jobba hemifrån.
Men jag kan inte tänka mig att göra något annat. Jag älskar det jag gör och njuter verkligen av mitt jobb.
– Det finns så många olika möjligheter inom det här yrket. Man kan jobba i skolan, göra recept eller jobba med media. Det är superspännande.
Dröm att odla grönsakerna själv
Florencia Abella
- Ålder: 40 år.
- Född: Campana, Argentina.
- Bor: I Stockholm.
- Familj: Gift och har två barn.
- Gör: Prisad kökschef på Ekstedt i Stockholm.
Har du några råd till andra kvinnor som vill jobba inom restaurang?
– Gör vad du tycker är bäst för dig. Försök inte kopiera andra eller göra något som du tror att andra förväntar sig, utan gör din grej.
Det här är ett jobb som kräver mycket av personen, både fysiskt och psykiskt. Det blir lättare om du gör något du verkligen gillar.
Har du något du drömmer om att göra i framtiden?
– Ja, en dröm är att ha en restaurang där jag planerar och odlar grönsakerna själv.
Men jag ser mig inte som en bonde direkt. Vi får se vad som händer.