Nyheter Stipendium

Ellen fick årets studiestipendium

”Om fem år jobbar jag kanske på en vingård.” Det säger Ellen Diop, 19, en av årets tre mottagare av Hotell- och restaurangfackets studiestipendium.

Publicerad 18 juni 2025
Ellen fick årets studiestipendium
Ellen Diop på sin arbetsplats, kaféet Älskade traditioner på Södermalm i Stockholm. Foto: Pernilla Ahlsén

Varje år delar Hotell- och restaurangfacket ut ett studiestipendium till elever som går sista året på någon av landets hotell- och restauranglinjer. En av årets tre mottagare är Ellen Diop, 19. 

Ellen gick nu i juni ut Stockholms Internationella Hotell- och restaurangskola. Där har hon läst restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning servering och kök.

Stipendiet kom som en oväntad examenspresent. 
– Det kändes jätteroligt att få veta att jag var en av dem som hade fått det här! 

Med stipendiet kanske jag besöker vingårdar

Hon har en klar bild av hur stipendiet ska komma till nytta. 
– Jag ska använda pengarna till att fördjupa mina yrkeskunskaper. Framför allt inom dryck. 

Har du någon tanke om hur? 
– Med stipendiet kanske jag besöker vingårdar. Eller går någon fristående kurs i dryckeskunskap. Jag kan tänka mig att bli sommelier. Jag skulle också gärna prova på att vara bartender. 

Vad är det med dryck som lockar?
– Framför allt mat och dryck i kombination, hur vissa rätter kan lyfta vinet och hur vinet lyfter maten.

Ellen Diop fick ett av årets studiestipendier från Hotell och restaurangfacket
Ellen Diop, 19, har redan hunnit praktisera och arbeta på ett flertal olika kaféer och restauranger i Stockholmstrakten. Foto: Pernilla Ahlsén

Aldrig tråkigt på jobbet

Hur kom det sig att du valde att utbilda dig inom hotell och restaurang?
– Jag har alltid varit intresserad av att baka och laga mat. Därför valde jag den här utbildningen på gymnasiet. 

Hur fick du jobb i branschen? 
– Under studietiden praktiserade vi på flera olika ställen. Samtidigt började jag jobba extra i skärgården och i Gamla stan. Och nu på Älskade traditioner på Södermalm som är både en restaurang och ett kafé. 

Vad har fått dig att vilja fortsätta? 
– Jag tycker att det här är jättekul. Att träffa alla roliga människor. Jag är väldigt lösningsorienterad och tycker om snabba svängar. Det är aldrig tråkigt att jobba med det här. 

Ellen Diop penslar bullar på sin arbetsplats caféet Älskade traditioner
Ellen har alltid varit intresserad av att baka och laga mat. Foto: Pernilla Ahlsén

Dröm att få lära sig maka vin från grunden

Har du några yrkesmässiga förebilder? 
– Ja, flera. I skolan läste vi om Vilhelmina Skogh som lyfte Grand Hotel vid förra sekelskiftet. Men som också stötte på motgångar och mådde dåligt. 

Någon i din närhet som inspirerat? 
– Ja, jag är också imponerad av min chef här på Älskade traditioner, Susanna Comstedt. Jag vet hur mycket som krävs för att lyckas som hon har gjort. 

Vad gör du själv om fem år? 
– Om fem år skulle jag nog vilja jobba inom restaurang men utomlands. Gärna i Spanien. Kanske på en vingård där jag får lära mig att maka vin från grunden. 

HRF:s studiestipendium delas ut av HRF:s centrala ungdomskommitté. Pengarna – i år 5 000 kronor vardera till tre stipendiater – kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här