Tvätta dina egna arbetskläder och få kortare arbetstid. Det blev överenskommelsen på en hamburgerrestaurang i Stockholm.


Personalen var irriterad. De fick bara två t-tröjor per heltidsanställd. Dessutom var de tvungna att själva tvätta dem.
– Det var en medlem som kontaktade oss. Hon berättade att personalen hade påtalat för chefen flera gånger att de behövde fler tröjor och en tvättmaskin. Hon frågade om vi kunde hjälpa dem, säger Johan Östman, ombudsmannaaspirant på HRF Stockholm-Gotland.
Han begärde en överläggning med arbetsgivaren.
– Jag kände att jag inte behövde slå till med storsläggan och begära förhandling med en gång.
Enligt kollektivavtalet ska arbetsgivaren ansvara för att arbetskläderna blir tvättade. Många löser det med att installera en tvättmaskin på arbetsplatsen. Det var dock inte möjligt här, eftersom lokalen var för liten.
Johan Östman föreslog därför kortare arbetstid som en lämplig kompensation för att de anställda tvättar sina arbetskläder.
– Vi kom överens om att minska arbetstiden med en timme i månaden på en heltidstjänst. Dessutom ska arbetsgivaren dela ut tvättmedel en gång per kvartal. Och nu får man fem t-shirts per heltidsanställd.
Tror att det är ganska vanligt att folk tar hem sina kläder och tvättar själva
Sedan uppgörelsen blev känd har ytterligare medlemmar hört av sig om samma sak.
– Jag tror att det är ganska vanligt att folk tar hem sina kläder och tvättar själva, trots att det står i avtalet att arbetsgivaren ska stå för tvätten. Det är kul att förhandla en sak som faktiskt förbättrar arbetsvardagen.
Intressant lösning. Hur funkar det med kraven inom HACCP/egenkontroll?
Det brukar inte vara ok att själv tvätta de yrkeskläder som används vid livsmedelshantering. Vore spännande att se hur Miljö- och hälsa ställer sig till det?
Bra fråga! Enligt branschriktlinjerna för jobb på restaurang, som är kontrollerade och godkända av Livsmedelsverket gäller följande:
”Oavsett om arbetskläderna tvättas på en särskild tvättfirma, i restaurangens lokaler eller i personalens bostad så är det viktigt att följa dessa riktlinjer. Det är ett sätt att säkerställa att kläderna inte överför föroreningar till maten.
* Personer som tvättar arbetskläder får inte ha smittsam sjukdom som skulle kunna överföras med kläderna.
* Tvättning ska ske i maskin vid minst 60°C.
* Tvättmedel ska användas och doseras enligt anvisningarna på förpackningen.
* Torkning ska ske i torktumlare eller i ett hygieniskt utrymme. Toalettutrymme, dusch eller badrum är inte hygieniskt utrymme.
* Tvättade arbetskläder ska transporteras och förvaras så att de inte förorenas innan de används på arbetsplatsen.
* Om personalen tvättar arbetskläderna hemma ska de få anvisningar så att dessa rekommendationer kan följas.”