Nyheter konkurs

Färre konkurser utan restriktioner

Sedan restriktionerna lättade märks en nedgång i antalet konkurser i hotell- och restaurangbranschen.

Publicerad 25 oktober 2021
Färre konkurser utan restriktioner
Sedan restriktionerna togs bort och gästerna började återkomma, har konkurserna börjat minska i branschen. Foto: Maria Groth/Mostphotos

Under det tredje kvartalet i år minskade konkurserna i hotell- och restaurangbranschen med 37 procent jämfört med kvartalet innan, visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC.

En del av förklaringen är att coronarestriktionerna togs bort under perioden, säger Jukka Ruuska, vd på Enento Group där UC ingår.
– Lättnaderna av restriktioner betyder mycket för den här branschen. Hur mycket kommer vi att kunna utvärdera om några månader. De kommande ledigheterna och julen i år kommer att innebära en återgång till företagsfester, och resor för att besöka familj och vänner, vilket kommer att stärka branschen ytterligare. Redan nu ser vi i alla nordiska länder att konsumenter har längtat efter friheten att gå ut och äta, så det finns åter stor tillväxtpotential för restaurangerna.

Många företag har hållit sig flytande tack vare de olika typer av statliga stöd som införts under pandemin. Det gör att det nu finns risk för att konkurserna ökar igen, när stöden försvinner, säger Jukka Ruuska.
– Det finns en risk för att stödpaketen har gjort konstgjord andning på företag som annars hade slagits ut i konkurrensen. När stödpaketen tas bort kommer dessa företag att gå i konkurs. Men andra företag kan komma att ta deras plats på marknaden.

Hittills i år har 438 svenska hotell och restauranger gått omkull. Det är 16 procent färre än under samma period år 2020, men fortfarande 27 procent fler än samma period år 2019.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här