Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Farlig alkoholkultur i branschen

På många arbetsplatser i hotell- och restaurangbranschen finns en alkoholkultur som kan vara skadlig för de anställda, visar en ny norsk undersökning.

Publicerad 24 februari 2012

Studien är gjord av Stiftelsen Bergensklinikkene och Universitetet i Bergen, och bygger på svar från drygt 10 000 norrmän om deras alkoholkonsumtion. Den visar bland annat att lågutbildade dricker mer än högutbildade och att arbetslöshet ökar risken för alkoholmissbruk.

Statistiken visar också att en del yrkesgrupper löper större risk än andra att hamna i ett skadligt drickande, på grund av en liberal alkoholattityd på jobbet. Mest tillåtande är media-, reklam-, finans- och försäljningsföretag tillsammans med hotell- och restaurangbranschen. Mest konservativ syn på alkohol finns i städbranschen, på hälsoföretag och bland lärare och forskare.

Resultatet visar vidare att de som arbetar på en arbetsplats med tillåtande alkoholattityd dricker annorlunda än andra grupper. Till exempel dricker de oftare alkohol i jobbsammanhang, stannar oftare hemma från jobbet på grund av bakfylla och oftare har problem med att klara jobbet för att man druckit dagen innan.

Fakta: Alkohol och yrkesgrupper

Det finns ganska lite forskning kring samband mellan yrke och alkoholanvändning. Studier har dock visat att manliga servitörer löper ökad risk att drabbas av levercancer, och att många av Stockholms kroganställda själva upplever att de dricker för mycket.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här