Nyheter TIMBANK

Facket: ”Timbank” finns inte i Gröna riksavtalet

I Gröna riksavtalet mellan HRF och Visita finns inget som heter timbank. Det säger Peggy Nyholm, HRF:s avtalssekreterare.

Publicerad 8 juni 2023
Facket: ”Timbank” finns inte i Gröna riksavtalet
Peggy Nyholm, HRF:s avtalssekreterare, om korrekta sätt att hantera arbetstid. Foto: Madeleine Andersson

Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarorganisationen Visita är överens: någon timbank finns inte i deras Gröna riksavtal.
– Ska man byta arbetstid ska du byta ett arbetspass mot ett annat fastställt. Det är så klockrent ett sådant byte av arbetstid ska vara. Annars ska det vara övertid eller mertid. Det är vi väldigt överens med Visita om, säger Peggy Nyholm, HRF:s avtalssekreterare.

För arbetsgivare som tecknat ett årsarbetstidsavtal är situationen en annan, och det finns faktiskt möjlighet att teckna ett lokalt avtal om timbank på arbetsplatser där det finns klubb som vill ha det.
– Men det är extremt ovanligt. Jag tror att det är två företag i Sverige som har det.

Standard är alltså att en deltidsanställd som tar extra pass alltid ska ha minst mertid, och en heltidsanställd som arbetar mer än sin schemalagda tid ska ha övertid.

– Och om du har månadslön och din arbetsgivare skulle schemalägga dig ­mindre än ditt arbetstidsmått kan du aldrig bli återbetalningsskyldig, säger Peggy Nyholm.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här