Nyheter TIMBANK

Hotellanställda Ida – en av alla som förlorat pengar på timbanker

Ida höll på att förlora flera års övertidsersättning, men fick med fackets hjälp ut 30 000. Problemet orsakades av något många arbetsgivare börjat med: timbanker utan stöd i kollektivavtalet.

Publicerad 8 juni 2023 Kommentera
Hotellanställda Ida – en av alla som förlorat pengar på timbanker
Ida fick ingen övertidsersättning. Hennes arbetsgivare använde sig felaktigt av någon slags timbank i stället. Bilden är arrangerad. Foto: Erik Abel

Över hela landet vittnar Hotell- och restaurangfackets ombudsmän om samma sak: ett nytt oskick har blivit allt vanligare.

Det handlar om det man kallar allt från ”timbank” till ”plus- eller minustimmar”.
Det kan till exempel handla om att en anställd jobbar mer än de schemalagda timmarna under en månad för att arbeta mindre under nästa.
Resultatet blir att anställda för­lorar ersättning för övertid eller mertid.

Det här är inte reglerat
i avtalet och det är nästan
alltid till nackdel för våra medlemmar.

Alejandro Quezada, HRF-ombudsman
Alejandro Quezada.
Foto: Marc Femenia

– Det här är inte reglerat i avtalet och det är nästan alltid till nackdel för våra medlemmar. Det är en jättevanlig företeelse i branschen som man pratar lite tyst om, säger Alejandro Quezada, ombudsman på avdelning Mälardalen.

Han har haft medlemmar som drabbats av stora konsekvenser när arbets­givaren flexar med timmarna.
– Jag har haft medlemmar som fått ett avdrag på lön i samband med utbetalning av medlemmens sparade semester, motsvarande 45 000 kronor för minustid som arbetsgivaren menar att de har i skuld.

Hotellanställda Ida förlorade tiotusentals kronor

En medlem som råkat ut för detta är Ida, som inte vill ha med sitt efternamn i Hotellrevyn.
Det var när hon skulle byta jobb efter fyra år på ett hotell i norra Sverige som problemet uppdagades.

Ida fick ingen övertidsersättning. Hennes arbetsgivare använde sig felaktigt av någon slags timbank i stället. Bilden är arrangerad. FOTO: Erik Abel

– Då upptäckte jag att jag hade 22 timmar minustid på mitt konto eftersom företaget hade haft stängt mellan jul och nyår. Men jag var inte schemalagd och hade aldrig fått frågan om att jobba, så det kändes inte rätt, säger Ida.

När hon vände sig till facket visade det sig att arbetsgivaren felaktigt använt sig av någon form av timbank under alla år som hon varit anställd.
Det innebar att Ida inte fått ersättning för den övertid hon arbetat.

Ida själv säger att hon inte haft riktig koll på vad som gäller.
– Jag har funderat på hur tanken är eftersom jag aldrig fått någon övertid. Jag får väl skylla mig själv som inte satt mig in i det.

Det hade aldrig ens
uppdagats om de inte gett
mig minustimmar.

Ida, HRF-medlem

Efter att HRF-ombudsman Jessika Bäckman på avdelning Nord tagit kontakt med Idas tidigare arbetsgivare gick han till slut med på att betala henne för en del av den övertidsersättning hon gått miste om: runt 30 000 kronor.

– Det hade aldrig ens uppdagats om de inte gett mig minustimmar, då hade jag bara slutat och gått vidare, säger Ida.

Inlagt i personalsystemen

Ida är långt ifrån ensam. I stort sett alla ombudsmän Hotellrevyn pratat med har drivit ärenden som på olika sätt inkluderar otillåtna timbanker.
Här är två exempel:

Ett problem är att funktionen ”timbank” finns i många av de personalsystem som branschens arbets­givare använder sig av. Det ger en känsla av att det är korrekt att göra så, säger Alejandro Quezada på HRF:s avdelning Mälardalen.

Det kan bli en chock
när man inser att man ligger
i skuld till arbetsgivaren.

Alejandro Quezada, HRF-ombudsman

– Arbetsgivare hänvisar till att programmen varnar när man gör andra saker som strider mot avtalet, men det tycker jag bara är undanflykter.

Han säger också att det visst finns anställda som uppskattar timbank­systemet.
– Men det blir som att ta smålån på tid. Det kan bli en chock när man inser att man ligger i skuld till arbetsgivaren.