Nyheter ARBETSDOMSTOLEN

Extra ledighetsdagar till AD

HRF har stämt Hotel Gothia Towers och Visita i Arbetsdomstolen. Tvisten gäller en medlem som blivit sjuk under sina extra ledighetsdagar men inte fått sjuklön. Frågan är principiellt viktig, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Publicerad 15 mars 2021
Extra ledighetsdagar till AD
Arbetsdomstolen får avgöra i den här tvisten om extra ledighetsdagar. Foto: Istockphoto, Mostphotos

Stämningen gäller en anställd på Hotel Gothia Towers i Göteborg. År 2019 blev hon sjuk under en period då hon hade två extra ledighetsdagar utlagda.
Men trots att hon var sjuk betalade företaget inte sjuklön för dagarna, utan drog dem från hennes saldo över intjänade extra ledighetsdagar.

Detta bryter mot kollektivavtalet, menar HRF.
Förbundet kräver nu att Gothia Towers ska ersätta henne med sjuklön och skadestånd på drygt 14 000 kronor. Dessutom vill förbundet ha 100 000 kronor i skadestånd för brott mot kollektivavtalet.

Extra ledighetsdagar

I det Gröna riksavtalet mellan HRF och Visita, kap 4, 14 § står att:
  • Heltidsanställd (och deltidsanställd som arbetar fem dagar i genomsnitt per vecka) som arbetat, haft ordinarie ledighetsdag eller semester på helgdag, midsommar-, jul- och nyårsafton som infaller måndag t.o.m. fredag intjänar en extra ledighetsdag för varje sådan dag.
  • Intjänade extra ledighetsdagar utläggs av arbetsgivaren efter samråd med den anställde. En sådan dag ska dock läggas ut under julhelgen. Utläggningen ska meddelas minst en vecka i förväg.
  • Vid utläggning av extra ledighetsdag minskas inte månadslönen. När anställning avslutas och extra ledighetsdagar finns innestående, ersätts anställd med 1/22 av månadslönen per extra ledighetsdag. När extra ledighetsdag läggs ut eller ersätts vid anställnings upphörande erhåller anställd som är avlönad per timme ett belopp som motsvarar den genomsnittliga dagsinkomsten baserat på veckoarbetstid enligt anställningsbeviset.

Visita och Hotell- och restaurangfacket har förhandlat om fallet, men är oense om hur kollektivavtalet ska tolkas.
Därför är frågan principiellt viktig, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.
– Det är den. Detta har aldrig varit ett problem tidigare, uppenbarligen. Vi anser att Visita har bytt fot i den här frågan.

Vi upplever att vi har haft en gemensam syn i frågan tidigare. Per Persson

Frågan som parterna strider om är alltså huruvida en arbetsgivare är skyldig att ta tillbaka en redan utlagd extra ledighetsdag ifall den anställda blir sjuk och inte kan nyttja ledigheten.
Facket menar att så är fallet, men arbetsgivarorganisationen Visita håller inte med. De menar i stället att detta inte finns reglerat i kollektivavtalet.

Nu ligger avgörandet i frågan hos Arbetsdomstolen. Dom väntas i slutet av april.
– Vi upplever att vi har haft en gemensam syn i frågan tidigare. Nu måste vi hantera det så att vi har det igen, säger Per Persson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här