Nyheter konkurs

Experten om konkursläget: Då kan det vända

Antalet restauranger som gick i konkurs var dubbelt så många i januari i år, jämfört med för ett år sedan. Men det kan vända redan om ett halvår, tror UC.

Publicerad 7 februari 2024
Experten om konkursläget: Då kan det vända
Januari innebar ett konkursrekord i restaurangbranschen. Petter Alvsten på UC tror att det kommer att bli ytterligare några tuffa månader. Foto: Privat
Petter Alvsten. Foto: Privat

I januari i år gick 98 restaurangföretag i konkurs. Det är mer än dubbelt så många som i januari 2023. Och det kommer att bli värre innan det vänder uppåt igen, spår UC.

– Hushållen har haft en negativ syn på sin ekonomi. Det har till och med varit värre nu än under krisen 2008. Det påverkar, eftersom det leder till återhållsamhet, säger Petter Alvsten, ansvarig för kreditinformation på UC.

Restaurangbranschen, byggsektorn och handeln är de mest konjunkturkänsliga.

Över 1400 krogkonkurser 2024

Under 2023 förlorade runt 8 000 personer sina jobb inom restaurang på grund av konkurs.
Enligt UC:s prognos riskerar 1 440 restaurangföretag att gå i konkurs i år.

– De flesta företag försöker ta sig igenom den här tuffa perioden genom att anpassa sina kostnader. Men vissa kostnader kommer man inte ifrån, som hyra. Det går inte att spara sig ur det, säger Petter Alvsten.

Att tänka på vid en konkurs

När ett företag går i konkurs gäller det för de anställda att agera. Här är en liten checklista:
  • Kontakta facket.
  • Anmäl dig till Arbetsförmedlingen så snabbt som möjligt.
  • Samla material, till exempel gamla lönespecifikationer och scheman.
  • Om du har lön och semesterersättning innestående, försök ta reda på hur mycket.

Restaurangbranschen har inte heller fullt ut kunnat kompensera för sina ökade kostnader i andra änden – hos gästen. Alltför höga priser gör att många avstår restaurangbesöket.

– Men det finns positiva tecken. De senaste tre månaderna börjar hushållens syn vända. Vi kommer att se tillväxt igen 2024.
I restaurangbranschen är det inte omöjligt att det vänder redan andra kvartalet, säger Petter Alvsten.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här