Nyheter UTBILDNING

Oscar fick pengar till vingårdsresa

En resa till vingårdar i Bordeaux. Det ska Oscar Forsell unna sig för sitt studiestipendium från HRF.

Publicerad 29 maj 2024
Oscar fick pengar till vingårdsresa
Oscar Forsell ska använda sitt stipendium för att lära sig ännu mer om vin. Foto: Privat

Nyblivna sommelieren Oscar Forsell är en av tre mottagare av årets studiestipendium från Hotell- och restaurangfacket.
Han ska använda pengarna för att besöka vingårdar i Frankrike.

– Först när jag sökte tänkte jag göra en studieresa till några av våra svenska vingårdar i Skåne. Men så fick jag åka dit genom mitt jobb.
Då kom jag på att det skulle vara väldigt kul att åka till Bordeaux, lära känna lite folk och få veta hur deras arbetssätt skiljer sig från andra vindistrikt.

Rutinerad – men färsk sommelier

Oscar har precis gått klart en ettårig yrkesutbildning till sommelier på Yrgo, högre yrkesutbildning i Göteborg.

Men han har redan jobbat i branschen i sju år, bland annat på S:t Jörgen Park i Göteborg.

– Det var vår huvudsommelier Victor Fuentes som var på mig och tyckte att jag skulle gå den här utbildningen, för att han trodde att det var en väldigt bra utbildning som skulle passa mig.
Och det har den verkligen varit.

Om stipendiet

  • Alla som går sista året på en utbildning inom hotell- och restaurang och är medlem i Hotell- och restaurangfacket kan söka studiestipendiet.
  • Varje stipendiat får 5 000 kronor.

Vad gillade du mest med utbildningen?
– Det var en väldigt bra helhet för mig som har varit väldigt intresserad av mat och dryck i kombination en längre period. Främst vin förstås, men också sprit och öl.
Skolan tog in föreläsare som var experter på sina områden och fortfarande jobbade i branschen, så vi fick träffa trevliga branschmänniskor samtidigt som vi fick uppdaterad kunskap.

Första vinet skördat

Nu är Oscar tillbaka på hotellet där han jobbar i servisen och som baransvarig.

Oscar Forsell, stipendiat
Oscar Forsell. Foto: Privat

Exakt vilken tjänst han ska ha framöver är inte klart, men fokus kommer utan tvekan att vara vin.

– Vi har omkring 250 rankor med Solaris framför hotellentrén och skördade för första gången förra hösten. Det blir ju ingen stor skörd, vi får ut kanske 100 liter vin.
Jag är delaktig i planeringen, tänker och tycker. Så nu blir det inte bara dricka och sälja vin, utan också göra!

I höst planerar han att resa till Bordeaux.
– Jag har börjat kolla vilka vingårdar jag skulle vilja besöka.
Jag har en bra kontakt, en som jobbar där som jag träffade när jag gjorde praktik på en vingård i Maule Valley i Chile under sommelierutbildningen.

Fler stipendiater

  • Signe Tholin, Rinmangymnasiet, Eskilstuna, ska köpa grytor, knivar och köksbrädor för pengarna.
  • Erica Birac, restaurang- och hotellhögskolan, Grythyttan, ska använda pengarna till måltidslitteratur och köksredskap.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här