Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Elever kan tvingas att gå extra år

Elever från friskolor som har gått i konkurs riskerar att behöva gå ett extra år på gymnasiet. Även om de får en ny plats på samma program är det vanligt att kurser ges i olika ordning. Eleverna måste därför komplettera sina studier.

Publicerad 28 oktober 2013
Elever kan tvingas 
att gå extra år
Elever som tvingas byta skola kan behöva gå ett extra år för att läsa in missade kurser. Foto: Colourbox

Konkursrisken för friskoleföretag har ökat markant, enligt kreditupplysningsföretaget UC. Under 2012 gick vart fjärde av 129 granskade företag med förlust. På de skolor som har lagts ner har det även funnits hotell- och restaurangprogram.

Vad händer då med de elever som tvingas avbryta sina studier? Friskolekoncerner kan ibland erbjuda plats på någon annan av sina skolor.
– Kommunerna är annars ansvariga för att erbjuda eleverna nya utbildningar. Till deras skyldigheter hör också att följa upp vad unga som inte arbetar eller studerar gör, förklarar Sven Sundin, utredare på Skolverkets statistikenhet.

Oftast går det att hitta platser åt eleverna på andra skolor, och detta gäller även hotell- och restaurangprogrammen, enligt Sven Sundin.
– Många skolor har ledig kapacitet på grund av att elevkullarna minskar. Däremot kan det hända att eleverna behöver gå ett år till.

I ett gymnasieprogram kan det ingå 30-40 kurser, som läses i olika ordning på olika skolor. Den nya gymnasieskola som eleven får plats på mitt under utbildningen kan då redan ha gett kurser som eleven saknar.
– Det här gäller inte i första hand karaktärsämnen, som hör till yrkesutbildningar. De har en naturlig stegring av svårighetsgraden. Oftare handlar det om ämnen som engelska, svenska och matematik, där vissa skolor kan lägga den mesta undervisningen under ett läsår.

Detta kan leda till att elever väljer att hoppa av, eftersom de inte vill gå ett år till, menar Sven Sundin.  En annan risk är att eleverna får längre resväg till sitt gymnasium och därför ger upp.
– Men det vet vi inte än. Det återstår att utreda. Eventuellt skulle det kunna ingå i vårt utredningsuppdrag kring förändringar i gymnasieskolan.

Det händer att även kommunala gymnasier lägger ner på grund av vikande elevantal, påpekar Sven Sundin.
– Men då brukar det ske under mer ordnade former. De kan redan under våren meddela att de inte kommer att ha tillräckligt med elever till hösten, till exempel.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här