En undersökning bland kroganställda i Göteborg visar att allt fler möter narkotikapåverkade gäster. Dessutom är det många anställda som själva har provat droger.

Drogpåverkade gäster är en del av vardagen för många som arbetar inom restaurangvärlden. Det visar en undersökning gjord av Tillståndsenheten i Göteborg.
De flesta anställda som svarat upplever att det finns mer narkotika i dag än för fem år sedan. Över 80 procent svarade att de sett narkotikapåverkade personer under det senaste halvåret. En tredjedel mötte påverkade varje vecka.
De anställda använder själva narkotika oftare än andra. Över hälften, 53 procent, hade någon gång använt det, att jämföra med ungefär 12 procent bland befolkningen i stort.
Rapporten lyfter fram olika anledningar till att narkotika är vanligare bland krogpersonal. Tillgång på alkohol leder till att man dricker mer och det finns ett samband mellan alkohol och narkotika.
En annan möjlig förklaring är arbetsmiljön, med högt tempo och oregelbundna arbetstider. Man går ut på krogen sent och det skapas en kultur med hög acceptans för narkotika, menar rapportförfattarna.
Ung personal räcker däremot inte som förklaring, eftersom även andra branscher har det utan att det leder till högt droganvändande.
Om undersökningen
De som svarat på enkäten har fått ge förslag på lösningar.
Många påpekade att det är krogledningen som har yttersta ansvaret och måste kräva nolltolerans. De tyckte också att det var viktigt att personalgruppen är enig. Information i entrén och på sociala medier om ställets inställning var ett konkret förslag.
De flesta ville också ha mer utbildning, framför allt om tecken på att någon tagit droger och om hur man handskas med påverkade gäster. Flera hade uppfattat det som att uniformerad polis synts både på och utanför krogen oftare än tidigare, något som de uppskattade.
Liknande studier har gjorts sedan 2005. Den största förändringen sedan dess är personalens attityd till narkotika. Fler vill arbeta aktivt för att få bort narkotikan från arbetsplatsen.