Nyheter DROGER

Droger allt vanligare på krogen

En undersökning bland kroganställda i Göteborg visar att allt fler möter narkotikapåverkade gäster. Dessutom är det många anställda som själva har provat droger.

Publicerad 26 oktober 2018
Droger allt vanligare på krogen
Krogar i Göteborg kampanjar mot knark under rubriken Dansa utan droger. Foto: Colourbox

Drogpåverkade gäster är en del av vardagen för många som arbetar inom restaurangvärlden. Det visar en undersökning gjord av Tillståndsenheten i Göteborg.

De flesta anställda som svarat upplever att det finns mer narkotika i dag än för fem år sedan. Över 80 procent svarade att de sett narkotikapåverkade personer under det senaste halvåret. En tredjedel mötte påverkade varje vecka.

De anställda använder själva narkotika oftare än andra. Över hälften, 53 procent, hade någon gång använt det, att jämföra med ungefär 12 procent bland befolkningen i stort.

Rapporten lyfter fram olika anledningar till att narkotika är vanligare bland krogpersonal. Tillgång på alkohol leder till att man dricker mer och det finns ett samband mellan alkohol och narkotika.
En annan möjlig förklaring är arbetsmiljön, med högt tempo och oregelbundna arbetstider. Man går ut på krogen sent och det skapas en kultur med hög acceptans för narkotika, menar rapportförfattarna.
Ung personal räcker däremot inte som förklaring, eftersom även andra branscher har det utan att det leder till högt droganvändande.

Om undersökningen

Undersökningen har besvarats av 304 personer anställda på restauranger i Göteborg. De som deltagit har gått Göteborgs stads utbildning i alkohol- och drogfrågor, RUS. De flesta som svarat, 67 procent, är serveringspersonal eller bartenders.

Efter att enkäten gjorts har Tillståndsenheten tillsammans med klubbar, pubar och krogar dragit i gång kampanjen Dansa utan droger för att skapa opinion mot knark.

Läs rapporten Narkotika på krogen på www.dansautandroger.se

De som svarat på enkäten har fått ge förslag på lösningar.
Många påpekade att det är krogledningen som har yttersta ansvaret och måste kräva nolltolerans. De tyckte också att det var viktigt att personalgruppen är enig. Information i entrén och på sociala medier om ställets inställning var ett konkret förslag.

De flesta ville också ha mer utbildning, framför allt om tecken på att någon tagit droger och om hur man handskas med påverkade gäster. Flera hade uppfattat det som att uniformerad polis synts både på och utanför krogen oftare än tidigare, något som de uppskattade.

Liknande studier har gjorts sedan 2005. Den största förändringen sedan dess är personalens attityd till narkotika. Fler vill arbeta aktivt för att få bort narkotikan från arbetsplatsen.

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här