Nyheter avtal 2025

Djurparkernas avtal klart

Nu har de djurparksanställda fått ett nytt tvåårigt kollektivavtal. Det blir löneökningar på 6,4 procent och mertid ersätts som övertid.

Publicerad 19 juni 2025
Djurparkernas avtal klart
HRF:s avtal med Gröna arbetsgivare utgår från det som Kommunal hade. Foto: Mostphotos

Hotell- och restaurangfacket har för första gången förhandlat fram ett kollektivavtal för anställda på privata djurparker. Avtalet som HRF och Gröna arbetsgivare kommit överens om gäller i två år.

Lönerna höjs med 3,4 procent det första året och 3 procent andra året. 

Låglönesatsningen går till djurvårdarna som har sämst löner av yrkesgrupperna i avtalet.

Arbetsgivare ska informera om samråd

Mertid kommer framöver att ersättas på samma sätt som övertid.

Peggy Nyholm
Peggy Nyholm.
Foto: Madeleine Andersson

– Det blir enligt samma modell som inom industrin, säger Peggy Nyholm, avtalssekreterare för HRF.

En fråga som kom upp under förhandlingarna var hur arbetsgivare hanterar schemaläggning.

– Vi bestämde att Gröna arbetsgivare ska informera sina medlemmar om vikten av att samråda med arbetstagarna innan scheman fastställs.  

Det blev ingen ny skrivning gällande förläggningen av semestrar i avtalet, något som de förtroendevalda i förhandlingsdelegationen hade tagit upp.

– Men man skulle kunna lösa den frågan genom lokala avtal. Arbetsgivare kunde använda sig av olika morötter för att få de anställda att gå med på att lägga semestern som det passar verksamheten, säger Peggy Nyholm.

Försiktiga i förhandlingen

HRF har varit försiktiga i den här första förhandlingen, säger Peggy Nyholm.

– Vi vill först lära känna medlemmar och arbetsplatser bättre för att kunna ställa krav som passar de olika djurparkerna.

Det nya avtalet är en kopia av det tidigare avtalet mellan Gröna arbetsgivare och Kommunal. Det gällde även lantbruk och vattenbruk

– Nu tillsätts en arbetsgrupp som under de närmsta två åren ska branschanpassa avtalet för djurparkernas behov.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här