Så får barn och unga jobba
Anställda under 18 år ska ha minst 30 minuters rast senast efter 4,5 timmars arbete. Foto: Istockphoto
Dina rättigheter UNGDOMSJOBB

Så får barn och unga jobba

Sol, sommar och kollegor modell yngre. Men alla får inte göra allt. Här är några viktiga åldersgränser i arbetslivet.

Publicerad 26 maj 2020

12 Tolvåringen är inte lätt att hitta jobb till. Den som är under 13 år räknas som »yngre barn«. Det krävs något mycket lätt och ofarligt i en verksamhet som drivs av en familje­medlem som inte har andra anställda. Arbetsgivaren måste få okej från föräldrarna för att anställa någon under 16 år.

13 Från 13 år gäller reglerna för »äldre barn«. De får inte ha stort ansvar eller göra något fysiskt eller psykiskt tungt. Arbetstiderna är begränsade för både yngre och äldre barn. De får inte jobba efter klockan 20.00. På en skoldag går gränsen vid två timmars arbete, en skolfri dag får ett pass vara högst sju timmar.

Läs mer

Det finns fler regler som rör barn och unga på jobbet. Arbetsmiljöverket har samlat det mesta på sin temasida.

16 Till »ungdom« räknas de som fyller 16 under året och har fullgjort sin skolplikt. De får jobba högst 8 timmar per dag och högst 40 timmar per vecka. Om det behövs »med hänsyn till arbetsupp­gifternas natur« får arbetstiden räknas på ett genomsnitt per vecka respektive månad. Dygnsvilan ska vara minst 12 timmar, men får kortas till 11 timmar i vissa branscher, bland annat hotell- och restaurang. Minderåriga, upp till 18 år, måste ha en handledare på plats och skyddsombudet måste underrättas om anställningen.

17 Fortfarande »ungdom« och minderårig, men 17-åringen tar ett steg upp på kollektiv­avtalets lönestege för ungdomar. Ungdomslöner gäller enbart yrkesarbete som disk, städ och restaurangbiträde. Från 17 år är lägsta lön just nu (maj 2020) 16 337 i månaden eller 94:43 i timmen enligt Gröna riksavtalet mellan HRF och Visita.

Avtalslöner

De månadslöner och timlöner som nämns i texten är från HRF:s kollektivavtal med Visita, Gröna riksavtalet. Lönerna gäller från den 1 april 2019. Ett nytt kollektivavtal ska förhandlas fram under hösten 2020.

18 Nu gäller samma regler som för andra vuxna. 18-åringen får göra sådant som är förbjudet för minder­åriga, exempelvis arbeta efter midnatt. Från 18 år är lägsta ungdomslönen i Gröna riksavtalet just nu (maj 2020) 17 046 i månaden eller 98:53 i timmen.

19 Den som fyllt 19 men inte 20 kan få lön enligt tabellen för ungdomslön, och då är lägsta lön just nu (maj 2020) 18 464 i månaden eller 106:73 i timmen. Men ungdomslön kan tillämpas under högst tre år, och vid det här laget har många kommit upp till det.

Källa: Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2012:3

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här