Dina rättigheter SÄSONGSANSTÄLLNING

”I snitt jobbar man cirka 2,7 säsonger”

Skistar tar emot 2 100 säsongsanställda i vinter. Camilla Sundqvist, HR-ansvarig, började själv som liftvärd för 16 år sedan och vet vilka överraskningar som kan dyka upp.

Publicerad 20 december 2019
Camilla Sundqvist, Skistar. Foto: Privat

Vad ska man tänka på om man vill jobba i fjällen?
– Först och främst: fundera på var du vill jobba och bo. Är du en person som vill att det händer saker kanske du ska söka dig till en ort med mycket aktiviteter. För det andra: ställ dig frågan vad du vill jobba med. Vill du jobba inne eller ute? Med barn eller inte? Försök att hitta en matchning som passar dig.

Hur fixar man någonstans att bo?
Har man inte möjlighet att ordna eget boende hjälper vi till. Då får man ofta dela rum med någon annan. Vi subventionerar hyran så att man ska ha råd att jobba och bo.

Finns det något misstag nya säsongare ofta gör?
– Misstag vet jag inte … Men det är mycket i början. En del har inte funderat över vad det innebär att lämna sina föräldrar, börja nytt jobb, bo med andra på en ny ort. Det är bra att tänka en extra gång på det. Vi har också webbutbildningar innan man börjar, för att förbereda och skapa trygghet. Och för att man ska få en bra introduktion till service och bemötande.

Hur vanligt är det att man återvänder för en andra säsong?
– Ungefär två tredjedelar av våra säsongsmedarbetare kommer tillbaka. I snitt jobbar man cirka 2,7 säsonger.