Dina rättigheter ARBETSPLIKT

”Det krävs förhandling”

Den som får nya permanenta arbetsuppgifter utan förhandling, bör kolla med facket att det gått rätt till. Det säger Peggy Nyholm, central ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 21 november 2019

För att vägra en omplacering krävs ofta relativt starka skäl. Men det finns andra aspekter att ta hänsyn till, säger ombudsman Peggy Nyholm.

– Det är viktigt att man inte bara accepterar. Säg att du är på rumsstäd och blir omplacerad till lokalstäd. Om det medför en väsentlig skillnad i exempelvis arbetstider så gäller förhandlingsskyldigheten. Sen har vi begränsade möjligheter eftersom arbetsgivarens arbetsledningsrätt generellt är så stark.

Peggy Nyholm. Foto: Lisa Castilla

På vilket sätt?
– Det är grunden i den svenska modellen. När vi får kollektivavtal får arbetsgivaren fredsplikt, rätten att fritt anställa och avskeda, och arbetsledningsrätten. För att vägra en omplacering krävs oftast relativt starka skäl. Att enbart arbetstiden ändras eller att man inte tycker om arbetsuppgifterna räcker oftast inte. Men det finns många andra aspekter som ska tas hänsyn till.

Som vad då?
– Som arbetsgivarens arbets­miljöansvar. Man måste ha introduktion och utbildning för de nya uppgifterna. Om du exempelvis ska arbeta med städ måste du ha utbildning i ergonomi. Det går inte att bara skicka iväg människor till höger och vänster.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här