Nyheter UNG FÖRETAGSAMHET

De startade cateringfirma på gymnasiet

Kockeleverna Jonatan och Axel startade en cateringfirma på gymnasiet. Nu tar de studenten, har redan fasta jobb – och ska ge ut en kokbok.

Publicerad 4 juni 2024
De startade cateringfirma på gymnasiet
Jonatan Lindström och Axel Lindsten startade cateringfirma på gymnasiet. Nu ska de ge ut en kokbok med sina bästa recept. Foto: Privat

– Jag har alltid tyckt att det är roligt att laga mat, säger Jonatan Lindström, 20.

Han har precis kommit hem till Sundsvall efter att ha varit i Stockholm och tävlat i SM i Ung Företagsamhet, UF.

Jonatan Lindström och Axel Lindsten, 19, har tidigare prisats både för sin matlagning och sitt entreprenörskap för cateringfirman som de startade i tvåan på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– Tyvärr tog vi inte hem något pris i SM, men det har varit sjukt roligt ändå, säger Jonatan Lindström.

Har du alltid vetat att det är kock du vill bli?
– Nej, jag började faktiskt på elprogrammet på gymnasiet, men det var helt fel för mig.
Så jag hoppade av och gjorde ett halvårs praktik på en restaurang här i Sundsvall medan jag skulle fundera på vad jag ville göra. Det var då jag fastnade för det här.
Sedan började jag på restaurang- och livsmedelsprogrammet och nu är det här det roligaste som finns.

Vad är roligast med att laga mat?
– Det är framför allt att utveckla och skapa nya rätter. Det är superkul. Och så gillar jag stämningen och atmosfären i köket på krogen där jag jobbar.
Har man ett bra team så blir det som ens bästa kompisar.

Startade cateringföretag i tvåan

I slutet av ettan på gymnasiet fick Jonatan idén att starta en foodtruck.
Han ryckte tag i Axel i skolkorridoren och frågade om han ville vara med. Men någon foodtruck blev det inte. Däremot ett cateringföretag.

– Vi fick starta ett företag inom ramarna för UF på entreprenörskursen i tvåan.
Då insåg vi att vi inte kunde ha några fasta utgifter och då passade catering bättre för där köper vi bara in det som kunden vill ha. Dessutom kan vi vara flexibla och servera vad, var och när vi vill, säger Jonatan.

Tre olika maträtter
Att utveckla och skapa nya rätter är det roligaste Jonatan Lindström vet. Foto: Privat

De erbjuder alltifrån frukost för en familj till middag för 100 personer.
– Vi ger gästerna en restaurangupplevelse, fast utan restaurang. Ibland har vi fått använda skolans kök, men vi är ofta hemma hos gästerna och lagar mat också. Det är jättekul för då får vi direkt respons på vad de tycker om maten som man har lagt ner sin själ i.

Efter ett tag gjorde vi oss ett namn och sedan har det spritt sig från mun till mun.

Hur marknadsför ni er?
– I början använde vi oss av sociala medier och skickade ut mejl och informerade om att vi fanns. Vi hade också ett veckobrev med bra erbjudanden på luncher som vi kunde köra ut till företag.
Efter ett tag gjorde vi oss ett namn och sedan har det spritt sig från mun till mun. Nu får vi flera förfrågningar i veckan.

Fast jobb efter studenten

Nu tar Jonatan och Axel studenten och båda har redan fast jobb på varsin krog i Sundsvall.

– Jag kommer att jobba på en krog som heter Menageriet. Jag gick dit och sa hej och frågade om de behövde folk. Sedan fick jag extrajobb och nu har jag fått fast anställning.

Vad händer då med cateringföretaget?
– Vi vill jättegärna fortsätta, men vi har valt att fokusera på våra fasta jobb ett tag för att samla på oss inspiration. Men vi ska köra några mindre gig under sommaren för att hålla cateringfirman vid liv. Sedan tänker vi att vi drar i gång igen längre fram.

Samlar bästa recepten i kokbok

Mitt i allt med SM-prepp, studentkaos och cateringjobb fick Jonatan och Axel för sig att de skulle skriva en kokbok för att knyta ihop UF-åren.
– Boken kommer att handla om oss och de rätter som har betytt något för oss. Det blir mycket fokus på återanvändning av råvaror. Vi har precis skrivit klart boken och håller på och samlar in beställningar så att vi kan trycka upp en lagom stor upplaga. Vi hoppas kunna ge ut den till hösten.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här